Spaanse nationale feestdag overschaduwd door crisis in Catalonië

door admin
Spaanse nationale feestdag overschaduwd door crisis in Catalonië

Op 12 oktober wordt de dag herdacht dat Christoffel Columbus zijn eerste voet zette op wat nu Amerikaans grondgebied is. Het plan van deze ontdekkingsreiziger was een westelijke route over zee naar India te vinden. Nadat zijn schip de Canarische eilanden had verlaten, zeilde Columbus vijf weken lang door in westelijke richting tot hij op de ochtend van 12 oktober 1492 land in zicht kreeg. Het bleken de Bahamas te zijn, een eilandengroep die hij San Salvador noemde. Na Columbus’ ontdekking ging de verdere exploratie en de kolonisatie van de ‘Amerika’s’ door Europa van start. Spanje werd hierdoor steeds groter en ook lange tijd een van de meest invloedrijke landen ter wereld.

Dia de la Hispanidad

Doorgaans vinden er op deze dag militaire parades plaats in aanwezigheid van de Spaanse premier en de koning. In de grootste parade door Madrid lopen ook buitenlandse diplomaten mee en vertegenwoordigers van de regeringen van de 17 autonome gemeenschappen. Daarnaast organiseert elke stad eigen vieringen in het teken van Spanje, die doorgaans plaatsvinden op de pleinen voor het plaatselijke gemeentehuis.

Er is een moment voorzien ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils. Hierbij zullen als gevolg van de politieke crisis geen vertegenwoordigers aanwezig zijn van de Catalaanse regering.

Tussen 11 en 12 uur is er in Barcelona op Plaza de Catalunya een protest tegen een onafhankelijk Catalonië georganiseerd door onder meer de groepen Societat Civil Catalana (SCC), Espanya i Catalans en Empresaris de Catalunya. Hierbij zal een manifest worden voorgelezen.

Dit vind je misschien ook leuk