Catalaanse premier legt dinsdag verklaring af waarom hij in België is

door admin
Catalaanse premier legt dinsdag verklaring af waarom hij in België is

Puigdemont heeft de Belgische advocaat Paul Bekaert in de arm genomen, die is gespecialiseerd in asiel- en uitleveringszaken. Bekaert verdedigde eerder leden van de Baskische terreurbeweging ETA. Volgens Bekaert is Carles Puigdemont ‘niet gevlucht’ naar België en er ook ‘niet ondergedoken’. Dinsdag om 12:30 uur zal Puigdemont een verklaring afleggen over zijn aanwezigheid in België en zijn verdere plannen. 

Puigdemont en de voormalige Catalaanse ministers worden in Spanje vervolgd wegens rebellie, opruiing en financiële malversatie. Hierop staat een maximale gevangenisstraf van dertig jaar. 

Zaterdag zei de Belgische staatssecretaris Theo Francken van de nationalistische partij N-VA dat het ‘niet onrealistisch’ zou zijn  als Puigdemont een asielverzoek zou indienen in België. Gezien de ‘repressie vanuit Madrid’ en de ‘gevangenisstraffen waarmee wordt gezwaaid’, zei Francken te twijfelen aan of een eerlijk proces wel mogelijk is. 

Terwijl België in het verleden heeft geweigerd Basken verbonden aan de terroristische afscheidingsbeweging ETA aan Spanje uit te leveren is volgens de Belgische premier Charles Michel een ‘asielverzoek nu niet aan de orde’. Eerder verbood hij zijn ministers al om contact op te nemen met de Catalaanse politici om zo een verdergaande diplomatieke rel met de Spaanse regering te voorkomen. 

Het Spaanse persbureau Europapress schreef maandag dat een protocol aangedreven door voormalige Spaane PP-premier José María Aznar in de Europese Unie het België moeilijker maakt eventueel asiel aan Puigdemont te verlenen. België ontving 220 asielverzoeken van Europese burgers in 2013 en 2014 en heeft daar in 10 gevallen positief op gereageerd. Het gaat om Protocol 24, dat beter bekend is als ‘Protocol Aznar‘. Dit vormt een toevoegsel aan het Verdrag van Amsterdam en beperkt, maar verwijdert niet volledig, de mogelijkheid dat een lidstaat politiek asiel verleent aan iemand uit een andere lidstaat. De tekst werd in 1999 goedgekeurd.

Dit vind je misschien ook leuk