Spaanse wijnproductie flink omlaag door late vorst en droogte

door admin
Spaanse wijnproductie flink omlaag door late vorst en droogte

De totale wijnproductie van Europese landen is in 36 jaar niet zo laag geweest. De daling treft vooral de grootste wijnproducerende landen op ons continent: In Italië zal de productie zelfs 23 procent lager liggen en in Frankrijk 19 procent. De totale productie wereldwijd is volgens de organisatie 246,7 hectoliter zijn. Een daling van 8,2 procent ten opzichte van vorig jaar. 

Het goede nieuws in dit geval is dat de wijnproducenten wel zeggen dat de kwaliteit van de wijn een stuk beter zal zijn dan in andere jaren. Buiten Europa is de verwachting dat de Amerikaanse productie 1 procent lager ligt, terwijl die in Australië met 6 procent zal stijgen en die in Argentinië zelfs met 25 procent. De schommelingen in de productie in Europa zijn grotendeels het gevolg van extreme weersomstandigheden.

Spanje

In Spanje was er sprake van nachtvorst in de lente. De negatieve gevolgen zijn vooral groot in wijnregio bij uitstek Ribera del Duero. Hier ging twee derde van de productie verloren. Ook in Bierzo, Rueda of La Rioja ging de productie een flink stuk omlaag. In de laatstgenoemde zone werden er 93,4 miljoen minder druiven geoogst dan in 2016. Late vorst, droogte en hagelbuien vormen de voornaamste oorzaak van de slechte oogsten. Vooral de nachtvorst op 28 april bracht hier schade toe. Precies op het moment dat de druivenranken ontkiemen en de eerste knoppen verschijnen. In juli en augustus waren er een aantal hagelstormen die vooral schade toebrachten aan wijngaarden in Valencia, Galicia, Albacete, Cuenca en Segovia.

Dit vind je misschien ook leuk