Puigdemont gaat donderdag niet naar Spaanse rechter

door admin
Puigdemont gaat donderdag niet naar Spaanse rechter

Puigdemont kwam maandag samen met de vijf andere voormalige regeringsleden aan in Brussel. Hier gaf hij een persconferentie waarin hij aangaf geen asiel in België aan te zullen vragen. In diezelfde persconferentie maakte de voormalige Catalaanse premier duidelijk geenszins zijn politieke verantwoordelijkheid te willen ontlopen. Op dezelfde dag werd ook duidelijk dat Puigdemont direct bij aankomst in Catalonië de Belgische advocaat Paul Bekaert in de arm heeft genomen.

De voormalige Catalaanse premier riskeert in Spanje een hoge celstraf daar hij wordt aangeklaagd voor rebellie, opruiing en financiële malversatie. Samen met andere voormalige regeringsleden is Puigdemont opgeroepen om voor de Spaanse rechter een verklaring af te leggen op donderdag 2 en vrijdag 3 november. Hij heeft inmiddels aangegeven dat hij wil dat er voldoende garanties komen voor een eerlijke rechtsgang. Bekaert zei dinsdagavond dat zijn cliënt zich niet bij de rechter in Spanje zal melden. Verdere reacties van de Spaanse overheid worden afgewacht om in te kunnen schatten wat er zal gaan gebeuren. ‘Bij een terugkeer naar Spanje is de kans groot dat hij aangehouden wordt.’

Woensdag werd ook duidelijk dat Bekaert erop aanstuurt dat Puigdemont in België wordt ondervraagd. ‘Dat is mogelijk, ik heb dat in het verleden ook meegemaakt’, aldus de advocaat die eerder ook leden van de Baskische terreurbeweging ETA verdedigde. Bekaert wil eveneens onderzoeken of de geëiste straffen ‘evenredig zijn’ en of de mensenrechten gerespecteerd worden.

Als Puigdemont niet terugkeert naar Spanje, is de kans aanwezig dat het Spaanse hooggerechtshof een internationaal aanhoudingsbevel uitvaardigt. Bekaert: ‘Bij een verzoek tot uitlevering zal de twijfel over een eerlijk proces in Spanje zeker als argument gebruikt worden’.

Dit vind je misschien ook leuk