Madrid schort wet die doden stieren op Balearen verbiedt op

door admin
Madrid schort wet die doden stieren op Balearen verbiedt op

Volgens Iñigo Méndez de Vigo, woordvoerder van de Spaanse regering, ‘beschikt de autonome regio niet over het mandaat om dierenrechten te beschermen of beslissingen te nemen aangaande het stierenvechten’. De wet, die flink werd toegejuicht door dierenrechtenorganisaties, bevat geen verbod op het stierenvechten als geheel. Er mogen alleen geen ‘scherpe voorwerpen’ meer worden gebruikt die de stier kunnen verwonden en/of doden in de arena. Hiermee wordt feitelijk het doden van de stier verboden, aangezien een dode stier het resultaat is van 99,9 procent van alle stierengevechten.

In de wet staat ook dat het gevecht tussen ’torero’ en stier maximaal tien minuten mag duren en dat er maximaal drie stieren per gevecht mogen worden ingezet. Elders is dat nog 6. Bovendien moeten op basis van de wet stierenvechters en stieren vooraf getest worden op doping. Publiek in de arena moet minimaal 18 jaar zijn, zodat er geen kinderen meer getuige kunnen zijn van het controversiële volksvermaak.

Het Grondwettelijk Hof heeft nu vijf maanden de tijd om te oordelen of de wet ingetrokken moet worden of wel van kracht mag gaan. Voorstanders van het stierenvechten zien het fenomeen als een integraal onderdeel van de Spaanse cultuur. Tegenstanders zien het als barbaars vermaak dat niet meer past in deze tijd.

In 1991 was de Canarische Eilanden de eerste regio die het stierenvechten verbood. In 2010 volgde de regio Catalonië als eerste op het Spaanse vasteland. Het verbod in Catalonië werd in 2016 werd eveneens door het Spaanse grondwettelijk hof ongeldig verklaard. Het argument was toen dat stierengevechten een integraal onderdeel vormen van het Spaanse culturele erfgoed. Zodoende is een verbod uitsluitend door te voeren door de centrale regering in Madrid en valt zoiets niet binnen de bevoegdheden van de autonome regio’s.  

Ook veel gemeenten verspreid over heel Spanje besluiten op basis van de dalende populariteit van het fenomeen en de toenemende gevoeligheid rond dierenwelzijn geen stierengevechten meer te organiseren in hun stad of dorp. Andere plaatsen verbieden het doden van stieren bij bepaalde festiviteiten waarin stieren een rol spelen, zoals stierenrennen.

Dit vind je misschien ook leuk