Vorst en sneeuw in Spanje als gevolg van arctisch front

door admin
Vorst en sneeuw in Spanje als gevolg van arctisch front

Een arctisch front brengt sneeuw en vorst naar grote delen van het land. Eerder deze week daalde het kwik al flink in het noorden van het land met sneeuw en vorst tot gevolg. Nu moet ook het midden en het zuiden van Spanje eraan geloven. Zelfs op de Balearen kan het gaan sneeuwen boven de 900 meter. Stevige wind zal de koubeleving overal nog wat erger maken tot ver in de komende week. 

Volgens Aemet zullen alleen het zuidwesten en gebieden direct aan de kust verstoken blijven van de ergste kou. Wel daalt de temperatuur daar flink. Helemaal in bergachtige gebieden. Daar kan het tot 10 graden onder nul worden. 

De noordelijke regio’s Cantabrië, Navarra, Asturië en Baskenland kregen al met sneeuw tussen 12 en 20 centimeter te maken. Burgos, León en Palencia kunnen ook rekenen op lichte sneeuw. Nachttemperaturen kunnen op de Spaanse hoogvlakte dalen tot 5 tot 7 graden onder nul. Een paar provincies krijgen hier gedeeltelijk weeralarm oranje voor kou, wind en sneeuw.

Code oranje voor sneeuw geldt zaterdag voor de provincies Cantabrië, Burgos, Palencia, Álava, Guipúzcoa en Biskaje. Code geel voor sneeuw geldt voor Asturië, León, Soria, La Rioja, Navarra, Lérida en Mallorca. 

Code oranje voor harde wind geldt voor Huesca, Zaragoza, Teruel, Gerona, Lérida, Tarragona, Castellón, Ibiza en Formentera. Code oranje voor hoge golven en ruige zee geldt voor de kusten van Gerona en Menora. Code geel voor hetzelfde geldt voor Tarragona, Castellón, Valencia, Alicante, Ibiza en Formentera. 

Code geel voor lage temperaturen geldt voor Ávila, Salamanca, Segovia, Soria, Zamora, Madrid, Navarra, Guadalajara, Cuenca, Toledo, Albacete, Ciudad Real, Huesca, Zaragoza, Teruel, Álmeria, Granada, Córdoba, Jaén, Barcelona, Gerona, Lérida, Valencia en Alicante. 

Dit vind je misschien ook leuk