Spanje breekt spaarpot aan om pensioenen voor december te betalen

door admin
Spanje breekt spaarpot aan om pensioenen voor december te betalen

De overheid heeft 3,6 miljard euro uit dit reservefonds gehaald, terwijl het Spaanse sociale zekerheidsstelsel daar nog eens 4,2 miljard bij doet om alle pensioenen en extra decemberbetalingen te kunnen doen. Deze 4,2 miljard euro zijn afkomstig uit een lening van de staat van 10 miljard euro uit de Spaanse schatkist. Dit werd bekend gemaakt in een persbericht afkomstig van het Spaanse ministerie van Werk en Sociale Zekerheid.

In december moet in totaal 17,5 miljard euro worden betaald aan mensen in Spanje die recht hebben op pensioen en de decemberbetaling. Het grootste gedeelte hiervan wordt betaald van de opbrengst van pensioenafdrachten in hetzelfde systeem. Maar sinds de overheid bij gebrek aan geld in 2012 voor het eerst dit fonds moest aanboren, is er al ruim 70 miljard euro van gebruikt. Dat is bijna 90 procent van het totaal. 

Het fonds werd opgericht om de normale economische cycli op te vangen en de stabiliteit van het systeem te kunnen garanderen. Wanneer door een slechte arbeidsmarkt de bijdragen aan de sociale zekerheid tot een minimum dalen moet dit gat opgevangen kunnen worden. Nu is het bedrag in de pensioenenspaarpot net genoeg om nog één maand de pensioenen van te kunnen betalen.

Dit vind je misschien ook leuk