Last minute peiling voorspelt nipte winst Catalaanse separatisten

door admin
Last minute peiling voorspelt nipte winst Catalaanse separatisten

Erbij moet wel vermeld worden dat de peiling werd gehouden door de Schotse pro-onafhankelijkheidskrant The National Today. Dat zou betekenen dat mensen op het laatste moment nog van mening zijn veranderd sinds het illegale referendum dat in oktober werd gehouden.

Peilingen met betrekking tot de Catalaanse verkiezingen verschillen namelijk, want de meerderheid van ondervragingen die zijn gehouden voorspelde een nek-aan-nek-race zonder dat er een absolute meerderheid voor de separatisten viel te verwachten. De teneur was daarbij dat met name een hoge opkomst gunstig zou zijn voor de constitutionele partijen, ofwel de partijen die geen onafhankelijkheid nastreven.

Wel blijkt de laatste dagen de achterban van de partijen die onafhankelijk willen zijn iets toe te nemen. De separatistische partijen zouden de verkiezingen op basis van deze laatste peiling van de Schotse krant met een tot vijf zetels kunnen winnen. Volgens The National Today  zullen de onafhankelijkheidspartijen tussen 69 en 73 zetels winnen, terwijl er 68 nodig zijn voor een meerderheid.

De laatste officiële peiling van afgelopen vrijdag suggereerde dat het om een nek-aan-nek-race zou gaan. Het wordt dus nog erg spannend, als het dat al niet was de afgelopen weken sinds het Catalaanse parlement eenzijdig de onafhankelijkheid verklaarde en er diverse politici gevangen werden genomen op beschuldiging van opruiiing, rebellie en misbruik van overheidsgeld.

De peiling van The National Today werd gehouden onder 1.000 Catalanen. 25% hiervan zouden nog niet weten op welke partij te stemmen. Wel wordt ook op basis van deze peiling verwacht dat de opkomst minimaal 80 procent zal zijn. 

Naar verwachting zal de partij pro-Spaanse partij Ciudadanos geleid door Ines Arrimadas de meeste zetels winnen. Als de separatistische partijen echter gaan samenwerken, zullen zij wel meer zetels krijgen. De partij van de in Brussel verblijvende Carles Puigdemont Junts pel Si wordt naar verwachting de derde grootste. De nationalistische partij ERC van de gevangengehouden Oriol Junqueras wordt de tweede. 

Om een te grote invloed van peilingen op de verkiezingsuitslag te voorkomen, is afgesproken dat er in de week voorafgaand aan de verkiezingen geen peilingen meer gepubliceerd mogen worden. Daarom is de peiling van de Schotse krant ook niet officieel.

Ondertussen leveren deze historische verkiezingen een spannende dag op en zijn de Catalanen aan het stemmen bij een van de 2.680 scholen die als stembureau zijn ingericht. Maar liefst 5.000 extra politie agenten zijn op de been. Rond 20 uur worden de eerste schattingen van de uitslag gegeven op basis van 3.200 telefonische interviews.

La Vanguardia schreef dat de opkomst om 13 uur 0,4% onder die van de laatste regionale verkiezingen in 2015 lag.

Dit vind je misschien ook leuk