Absolute meerderheid voor Catalaanse onafhankelijkheidstrijders

door admin
Absolute meerderheid voor Catalaanse onafhankelijkheidstrijders

De 70 zetels zijn voor Puigdemonts partij Junts per Catalunya, Ezquerra Republicana de Catalunya (ERC) van Oriol Junqueras en de Candidatura de Unidad Popular (CUP), de fanatiekste separatistische partij van deze drie. Dat betekent dat de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd zich met een nieuw te vormen regering zal voortzetten.

Ciudadanos grootste winnaar

Hoewel het onvoldoende zetels zijn voor een meerderheid in het parlement en dus ook voor het benoemen van de nieuwe president, is Ciudadanos de grote winnaar van de Catalaanse verkiezingen van 21 december: zij kregen als partij voor het eerst de meeste stemmen en haalden daarmee 37 zetels binnen. De partij van Albert Rivera en Inés Arrimadas behaalde een historische winst met maar liefst 25% van alle stemmen. Met de 37 behaalde zetels hebben zij er 11 zetels bij gekregen. Ondanks deze historische verkiezingsuitslag voor de partij, zal het bijna onmogelijk worden om te regeren. Zelfs met de behaalde zetels van de socialisten en de conservatieve Partido Popular komt het totaal op 57 zetels, en niet op de 68 zetels die nodig zijn voor het behalen van de absolute meerderheid. Te weinig dus om samen een definitief antwoord te geven op de voortdurende onafhankelijkheidsstrijd van de separatistische partijen.  

Winst en verlies

Na Ciudadanos is Junts per Catalunya van de naar België gevluchte Carles Puigdemont de partij met de meest behaalde stemmen. Zij zullen met 34 zetels hun strijd voor een onafhankelijk Catalonië voortzetten in het nieuwe parlement. Op nummer drie eindigde de republikeinse ERC met 32 behaalde zetels. De socialisten hebben met deze verkiezingen niets verloren en niets gewonnen: zij behouden de 16 zetels die ze hadden in het vorig parlement. De van Podemos afgeleide Catalaanse partij Catalunya en Comú verloor gisteren drie zetels en heeft er nu nog acht over.  De separatistische CUP, die de afgelopen twee jaar veel invloed heeft uitgeoefend op het politieke speelveld door een eenzijdige onafhankelijkheid te forceren, moet ook een verlies van 4 zetels incasseren. Zij gaan nu verder met de nog vier overgebleven zetels. Groot verlies ook voor de Partido Popular die gisteren eveneens de helft van de zetels kwijtraakte.

Moeizaam coalitieproces

Met deze verkiezingsuitslag zal het niet gemakkelijk worden een nieuwe Catalaanse regering te vormen en zal een ingewikkelde coalitievorming onvermijdelijk zijn. Daarbij komt nog dat acht van de gekozen separatistische politici zich momenteel nog in de gevangenis bevinden. De politieke onrust van de afgelopen vijf jaar is hiermee nog niet tot een einde gekomen. Er zijn weer nieuwe mogelijkheden voor de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd waarmee de regering van Mariano Rajoy met deze verkiezingen korte metten wilde maken.

Dit vind je misschien ook leuk