Winnend lot ‘el gordo’ was niet zomaar een nummer

door admin
Winnend lot ‘el gordo’ was niet zomaar een nummer

Om 11:54 vanochtend werd het winnende lot voorgezongen door de kinderen van het weeshuis San Ildefonso in Madrid: 71.198. En achter dit nummer bleek een verhaal te zitten. Toen Miguel Zapata afgelopen kerst zijn loterijkantoor ‘El Perolo’ opende in San Pedro del Pinatar, beloofde hij dat minstens drie loten met de belangrijkste prijzen door hem zouden zijn verkocht. Dit jaar legde hij de lat nog hoger, hij zou er zelfs vijf verkopen. Dat werden er vier, maar een van deze vier was dan wel El Gordo zelf.

“Zijn formule werkt” zegt Ángel García, een computeringenieur die een bijdrage leverde aan het gehanteerde algoritme, gebaseerd op statistische gegevens. Met traditionele streekgerechten van Murcia vieren de buurtbewoners bij het loterijkantoor het heuglijke feit. En ze weten nog niet eens hoeveel ‘decimos’ er door het kantoor verkocht zijn die niet in de winkel zelf zijn verkocht.

De formule is gebaseerd op de theorie van de kansbepaling: winnende lotnummers uit het verleden en eindcijfers van het afgelopen jaar doen niet meer mee. De kans dat die weer in de prijzen vallen is immers verkleind. Vijf maanden werd er aan de formule gewerkt waaraan ze ook conclusies op basis van observaties toevoegden: 205 trekkingen en winnende lotnummers vanaf het jaar 1812 werden geanalyseerd en mathematisch bekeken. Dat bleek een schot in de roos.

Het loterijkantoor is dan ook uit zijn voegen aan het barsten. In 2016 werden ongeveer 14 duizend décimos verkocht, deze kerst is dat zeventien keer zoveel. 240 duizend loten werden hier door mensen uit heel Spanje gekocht. Bij het kantoor zelf, maar ook telefonisch en via het internet. Niet gek, voor een bedrijf in een gemeente met nog geen 25 duizend inwoners. Het loterijkantoor in Murcia behoort tot de 20 kantoren in Spanje die de meeste décimos verkopen.

Dit vind je misschien ook leuk