Catalaanse separatisten herkiezen Puigdemont als premier

door admin
Catalaanse separatisten herkiezen Puigdemont als premier

De twee separatistische partijen behaalden geen absolute meerderheid tijdens de regionale verkiezingen op 21 december vorig jaar. Echter met de nationalistische en links radicale partij CUP kunnen de partijen wel samen regeren ondanks dat de partij Ciudadanos de grootste werd. CUP heeft gezegd zich van stemming te onthouden, waardoor een regering met Carles Puigdemont aan het hoofd gedoogd wordt. 

De moeilijkheid zit hem echter in het feit dat Puigdemont sinds hij in oktober werd afgezet in ballingschap verblijft in Brussel uit vrees voor arrestatie en veroordeling als hij terugkeert naar Spanje. Vier andere politici uit zijn voormalige regering zitten in Spanje wel in voorlopige hechtenis op verdenking van opruiing, rebellie en misbruik van overheidsgeld. Het gaat hier ook om de nummer twee van de vorige Catalaanse regering Oriol Junqueras. 

Puigdemont heeft volgens verschillende Spaanse media aangegeven dat hij premier wil worden via Skype of met een volmacht. Hij zou zijn inaugurele rede dan per videoverbinding willen doen of door een ander laten voorlezen. 

Ondanks dat er volgens dezelfde Spaanse media niets expliciet in de reglementen staat over premierschap op afstand, hebben inmiddel verschillende juristen al aangegeven dat iets dergelijks tegen alle regels ingaat. Ook zal het Spaanse grondwettelijk hof zich erover buigen en heeft de Partido Popular, de partij van premier Mariano Rajoy, al laten weten er alles aan te gaan doen om de verkiezing van Carles Puigdemont tegen te gaan. 

Op 17 januari moet eerst het nieuwe Catalaanse parlement worden beëdigd. Daarna wordt een nieuwe voorzitter verkozen. Deze zal hoogstwaarschijnlijk uit de partij ERC komen. Dan heeft de voorzitter tien dagen de tijd om gesprekken te voeren met alle partijen en dan de kandidaat premier voor te stellen. Die zal op 31 januari dan officieel moeten worden geïnstalleerd.

Spanje liet in december het Europees arrestatiebevel tegen de vier gevluchtte politici vallen. Puigdemont heeft echter aangegeven pas als hij bepaalde garanties krijgt, terug naar Spanje te keren. 

Dit vind je misschien ook leuk