Catalaans Parlement houdt eerste zitting

door admin
Catalaans Parlement houdt eerste zitting

In dat verband moet eerst besloten worden of de acht in de gevangenis zittende of in het buitenland verblijvende parlementsleden via een machtiging hun stem kunnen uitbrengen. Het gaat in dit geval om onder anderen Oriol Junqueras, partijleider van ERC en ‘de twee Jordi’s’ Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, de leiders van de twee grote Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen Òmnium Cultural en de Nationale Assemblee van Catalonië (ANC).

Tijdens deze constituerende vergadering moeten de parlementsleden een voorzitter en de leden van zijn parket kiezen. Dit orgaan bepaalt de agenda en houdt toezicht op de uitvoering van de regels en voorschriften en moet hierbij de regulering van het parlement toepassen. Juristen adviseerden afgelopen maandag dat de rechtstreekse betrokkenen bij de zitting deze ook fysiek ‘moeten bijwonen’ om een parlementair debat mogelijk te maken.

Rajoy dreigt opnieuw met artikel 155

Op het door de voormalige regionale premier Carles Puigdemont uitgesproken voornemen dat hij opnieuw premier van zijn regio wil zijn, reageerde de Spaanse premier ferm: ‘Als iemand die functie wil invullen, moet hij ook fysiek aanwezig zijn. Indien dat niet het geval is, blijft artikel 155 van de grondwet van kracht tot een nieuwe minister-president is gekozen. Dat is een kwestie van “realiteit en gezond verstand”.’  De separatistische partijen die een meerderheid behaalden bij de afgelopen verkiezingen kwamen overeen dat Puigdemont de beste kandidaat zou zijn voor het premierschap.

Nieuwe kandidaat-voorzitter

De nationalistische en linkse partij ERC heeft een van zijn parlementsleden, Roger Torrent, voorgesteld als spreker van het parlement. Torrent is een 38-jarige politicoloog en de burgemeester van Sarrià de Ter.  Hij gaf aan ’trots en dankbaar’ te zijn over het feit dat zijn partij hem een dergelijk kandidaatschap toevertrouwd in ‘zo een overgangstijd’. Als de sessie succesvol wordt beëindigd, zal de nieuwe spreker van het parlement de Spaanse koning, de Catalaanse regering, het parlement en de senaat informeren over de samenstelling van het nieuwe Catalaanse parlement. De nieuwe spreker heeft vervolgens tien dagen de tijd om een kandidaat premier naar voren te schuiven. 

Dit vind je misschien ook leuk