Lidl verkoopt in Spanje geen eieren meer van kooikippen

door admin
Lidl verkoopt in Spanje geen eieren meer van kooikippen

De Duitse ketens Lidl en Aldi lopen daarbij in Spanje voorop, maar ook de Mercadona breidt gestaag haar collectie biologische producten uit. Het laatste nieuws op dit vlak is nu dat de Lidl in Spanje geen eieren meer verkoopt van kippen die in kooien worden gehouden. Daarmee is Lidl de eerste distributeur in Spanje die geen legbatterij eieren meer verkoopt. Hiermee wil het bedrijf een impuls geven aan de pluimveesector. 

In Spanje leven ruim 40 miljoen legkippen. 93% hiervan wordt gefokt en sterft uiteindelijk ook zonder ooit het hok te hebben verlaten. Dus ruim 9 op de 10 kippen komen nooit buiten. Lidl verkoopt nu enkel nog ‘heuvos camperos van 100% Spaanse afkomst’ en ‘huevos de suelo’ in de formaten m en l. 

Stempelcodes

Er bestaan 4 categorieën eieren. Die categorieën worden aangeduid met een stempelcode op het ei zelf. Het allereerste cijfer van die code geeft de omstandigheden aan waarin het ei tot stand is gekomen. De codes zijn als volgt:

Code 0

Dit zijn biologische eieren of EKO-eieren (in Spanje ‘huevos ecológicos’ genoemd) en herkenbaar aan het officiële BIO- of EKO-logo op de doos. Dit zijn de diervriendelijkste eieren die je in de winkel kan kopen. De kippen hebben stro in de stal om in te scharrelen, zitstokken om te rusten of slapen en legnesten om hun ei in te leggen. In de stallen mogen maximaal zes kippen per vierkante meter verblijven. Buiten moeten de kippen een uitloop hebben van vier vierkante meter per kip. Ze worden enkel met biologisch (onbespoten en niet genetisch gemanipuleerd) voer gevoerd. Belangrijk detail: alleen voor biologische kippen is het verboden een deel van de snavel weg te branden of te kappen.

Code 1

‘Huevos camperos’: vrije uitloopeieren van kippen die zijn gefokt en een soort scharrelstallen met een uitloopruimte naar buiten. Binnen leven de kippen met zeven tot negen kippen totaal per vierkante meter. Buiten is er per kip vier vierkante meter beschikbaar. De buitenruimte moet deels begroeid zijn en kippen moeten daar ruimte hebben om ergens te kunnen schuilen en de beschikking hebben over extra drinkwater. Bij deze kippen wordt vaak wel een deel van de snavel verwijderd.

Code 2

Scharreleieren (‘en suelo’). Deze komen van kippen die enkel binnen in stallen leven. Daar hebben ze zitstokken en legnesten tot hun beschikking. Er ligt wat stro om in te scharrelen. Dat doen ze met maximaal negen kippen per vierkante meter. Deze kippen komen nooit in de buitenlucht, want hebben geen uitloop naar buiten.

Code 3

Dit zijn legbatterij eieren (‘gallinas criadas en jaulas’). In legbatterijen zitten kippen met vier of vijf samen in kleine draadkooitjes. Elke kip heeft de ruimte van anderhalf A4’tje. Te weinig om hun vleugels uit te kunnen slaan. Ze zijn verstoken van deze en andere natuurlijke kippen-behoeftes zoals het maken van een legnest, het scharrelen of het nemen van een stofbad.

Legbatterij eieren worden dan niet meer in supermarkten verkocht. Ze zitten nog wel verwerkt in tal van andere producten, worden gebruikt in de horeca en zijn vaak nog verkrijgbaar in buurtwinkels en op markten.

Het tweede gedeelte van de code duidt het land aan. Voor Spanje geldt code ES. Mocht je willen weten of je eieren van ver of van dichtbij komen.

Dit vind je misschien ook leuk