Ophef in Spanje over mogelijke fraude rond delicatesse ‘jamón ibérico’

door admin
Ophef in Spanje over mogelijke fraude rond delicatesse 'jamón ibérico'

Volgens kenners zijn dat dumpprijzen. Zij schatten de normale waarde van een dergelijke hoeveelheid van dit exclusieve product op minstens 300 euro. Jamón ibérico is relatief duur omdat het gemaakt wordt van het vlees van een speciaal varkensras. Dit ras is zwart en vandaar dat naar de ham van de poot van dit varken wordt verwezen met ‘pata negra’ (zwarte poot). Veel Spanjaarden eten de ham bij speciale gelegenheden en zeker tijdens kerstetentjes. 

Agenten van de milieuafdeling van de Guardia Civil (Seprona) hebben inmiddels verschillende vestigingen van Carrefour onderzocht alsook de Comapa, de grootste distributeur van Iberische ham in Spanje. Opvallend was volgens diverse Spaanse media dat de prijs van de betreffende ham op 2 januari en nadat de Guardia Civil op bezoek was geweest werd verhoogd naar 229 euro per poot. Dat is een stijging van 17 procent. Volgens medewerkers van Carrefour was die prijsverhoging het gevolg van dat de kerstcampagne was afgelopen. De daaropvolgende prijzen zouden gelden tot 15 januari. 

De lage prijs van de Iberische ham riep vraagtekens op bij verschillende partijen in de sector. De Carrefour zou de hammen of met verlies verkopen óf er zou fraude in het spel zijn. De Guardia Civil is ook de producenten La Joya del Jabugo en Sabores de Antaño aan het onderzoeken. Uit de sector zelf komen geluiden dat het gaat om een routine-onderzoek, wat door de Guardia Civil jaarlijks wordt uitgevoerd in verschillende sectoren met fraudegevoelige producten. 

Niet alles zou direct fraude hoeven te zijn, zo schrijft Economía Digital. Er is ook sprake van wanpraktijken, bijvoorbeeld met betrekking tot een foutief gebruik van de etiketten. Jamón Ibérico moet altijd een etiket bevatten met daarop informatie betreffende de herkomst van de ham, de datum waarop het pekelproces van start is gegaan, de producent en de datum waarop het betreffende varken werd geslacht. 

Meer verdienen

Volgens Jaime Baucells van Precinta, een fabriek die etiketten en certificaten drukt voor de hammen, wordt hem regelmatig geld geboden voor een stapeltje ‘ibérico-etiketten’. Er zouden bedragen zijn geboden tot wel 40.000 euro. Baucells zegt hier vanzelsprekend nooit op in te gaan en dat sommige bedrijven met een excuus komen als ‘de etiketten zijn kwijtgeraakt’ of ‘beschadigd’. Anderen geven ronduit toe waarvoor ze de etiketten willen gebruiken. Die bevestigen ze aan producten die niet van het Iberische varken zijn om zo veel meer te verdienen. 

Etiketten

Om de fraudegevoeligheid te verminderen in de sector heeft de Spaanse overheid samen met de beroepsvereniging Cerdo Ibérico Acisi een nieuw systeem van etiketten ingevoerd gebaseerd op kleuren. Dit systeem diende het proces te simplificeren en te verhelderen en heeft sindsdien volgens kenners bijgedragen aan meer transparantie in de sector. Echter zolang er veel geld mee verdiend kan worden, blijft fraude op de loer liggen. 

Dit vind je misschien ook leuk