Grote katachtige gespot in het wild in Spanje

door admin
Grote katachtige gespot in het wild in Spanje

Het mysterieuze beest heeft al als bijnaam ‘de zwarte panter van Guadalajara’ gekregen. Niemand weet zeker of het ook echt om een panter gaat, maar met dat dier is de gelijkenis tot nu toe het grootst. Ook het afgelopen weekend kwamen er meldingen binnen. Ditmaal uit Jadraque en Bujalaro, gelegen in de uitlopers van de Sierra Norte de Guadalajara ligt. Diverse video’s op internet tonen de beelden van een groot, donkergekleurd beest met een lange staart die zich inderdaad vrij katachtig een weg baant door de uitgestrekte velden. 

Al sinds de zomer schijnt dit ‘beest’ gesignalieerd te zijn door inwoners uit de dorpen Bañuelos, La Bodera, Jirueque, Cendejas de la Torre, Atienza en Paredes de Sigüenza. Een woordvoerder van de milieuafdeling van de Guardia Civil vertelde aan Spaanse regionale media dat er steeds meer meldingen binnenkomen. Helemaal sinds foto’s en video’s viraal zijn gegaan op de sociale media.

De streek waar het beest zich beweegt, geldt als een van de minst dichtbevolkte gebieden van Europa. De bergen hier kunnen ook zeker een ideale beschutting bieden voor een grote katachtige. Er werd zelfs over het dier – ‘zou het een panter zijn?’ – gespeculeerd op de nationale televisie. Ook werden er grote pootafdrukken van een katachtige aangetroffen. Zo blijven lokale bewoners ervan overtuigd dat ze belaagd worden door een roofdier.

Volgens Luis Suarez van het Spaanse Wereld Natuur Fonds gaat het om teveel fantasie omdat er geen enkele dierentuin in Spanje aangifte heeft gedaan van de vermissing van een zwarte panter. Toch beschrijven alle verschillende getuigen het dier als een grote katachtige van een donkere kleur met een lange staart. Sommige experts zijn wel overtuigd.

Agustín López, bioloog bij Zoo Aquarium Madrid, gelooft bijvoorbeeld dat de aanwezigheid van een grote katachtige in de regio wel ‘mogelijk’ is. Het dier zou ontsnapt kunnen zijn bij een particulier die het illegaal in bezit had. ‘In de beroemde video is de vorm helemaal die van een panter, de morfologie en de manier waarop hij loopt’.

‘Mijn moeder is erg bang’

Een boer gaf als commentaar dat ‘sommige mensen nu voorzichtiger zijn als ze een wandeling gaan maken, mijn moeder is erg bang’. Grote katachtigen zijn erg zeldzaam in Spanje. Wel leeft de Iberische lynx nog in het wild in verschillende afgelegen gebieden. Deze is – zelfs het grootste mannetje – echter veel kleiner van stuk dan de gesignaleerde mysterieuze, misschien wel zwarte panter.

Dit vind je misschien ook leuk