VN wil geen minderjarigen meer bij stierengevechten in Spanje

door admin
VN wil geen minderjarigen meer bij stierengevechten in Spanje

Het is een normale gang van zaken in Spanje; ouders die hun kinderen meenemen naar een stierengevecht of zelfs ouders die met hun kinderen deelnemen aan stierenrennen in kleine dorpen in het binnenland. Eerder deze week was het nog nieuws dat een stier een kinderwagen omver had gelopen tijdens stierenrennen in het binnenland. 

Jeugd zonder geweld

Het VN-comité heeft als taak te controleren of alle aangesloten staten voldoen aan de internationale verdragen voor de rechten van het kind. De hoogste mensenrechtenorganisatie bracht de conclusie in het kader van de campagne ‘Jeugd zonder geweld’. Het rapport kwam mede tot stand met inbreng van CoPPA (Samenwerking van professionals voor het voorkomen van misbruik en mishandeling) en werd gepresenteerd door de Stichting Franz Weber (FFW). De conclusie geldt ook voor andere landen waar het houden van stierengevechten nog legaal is.

In het verdrag voor de rechten van het kind, dat werd aangenomen in 1989 en door alle lidstaten is ondertekend, staat het recht voor alle kinderen en adolescenten op een levensstandaard die is aangepast op hun fysieke, mentale, morale en sociale ontwikkeling. Eveneens wordt in het verdrag gewezen op de plicht van de staat om maatregelen in te voeren die ervoor zorgen dat het omschreven doel verwezenlijkt kan worden.

‘Extreem geweld’

Volgens de VN stelt het kijken naar of het deelnemen aan een stierengevecht of stierenrennen kinderen bloot aan ‘extreem geweld’. Ook de fysieke en mentale integriteit van kinderen die op stierenvechtersscholen zitten zou in gevaar worden gebracht. 

‘De geciviliseerde wereld bezit de morele plicht om kinderen en adolescenten te beschermen tegen de bewezen psychologische schade die kan worden toegebracht door hun aanwezigheid zijn bij zaken waar gewelddadige en sadistische handelingen als normaal worden beschouwd, inclusief de stierengevechten’, aldus zei de Amerikaanse psychiater Luis Rojas-Marcos.

Tauromaquia en kinderen

De wet in Spanje beschermt de jeugd tegen blootstelling aan geweld, net als alle andere democratische landen in de wereld dat doen. Echter stierengevechten vormen hierin een uitzondering. Kinderen kunnen hier in de arena’s met eigen ogen zien hoe een dier wordt gemarteld tot de dood erop volgt. Ook kunnen kinderen in Spanje opgeleid worden tot stierenvechter op speciale scholen. Hier is dus duidelijk een contradictie tussen de internationale verdragen die de kindertijd beschermen en die Spanje ook heeft ondertekend en wat behoort tot de dagelijkse praktijk in de tauromaquia’, zo zegt Ignacio Escolar, directeur van de krant El Diario.es. Onder de Spaanse term ’tauromaquia’ vallen alle activiteiten die betrekking hebben op en personen en instellingen die te maken hebben met stierengevechten en stierenrennen.

 

Gehad Madi, lid van het Comité voor de Rechten van het Kind van de VN zegt: ‘De tauromaquia omvat extreem geweld voor kinderen. Het zou verboden moeten worden voor alle kinderen onder 18 jaar. Niet alleen voor kinderen die willen opgeleid worden tot stierenvechter, maar ook voor kinderen die meegenomen worden om stierengevechten te bekijken. In het comité is het beschermen van kinderen tegen dit type geweld onze voornaamste zorg. We hopen dat de regering in Spanje en de afzonderlijke regio’s hun deelname in dit soort activiteiten zullen verbieden’. 

Boven belang van cultuur

‘Het principe van het belang van het kind staat boven het belang van toegang tot cultuur’, zo verklaarde Anna Mulá, advocaat van de Fundación Franz Weber. ‘Denken dat je een ander levend wezen kunt mishandelen, misbruiken of doden is heel gevaarlijk’, voegde actrice Nathalie Seseña toe, ‘want geweld wekt altijd meer geweld op’. 

Of Spanje wat met dit dringende advies gaat doen is nog even afwachten. Tot nu toe is er nog geen reactie gekomen vanuit de overheid.

Dit vind je misschien ook leuk