Belgische supermarkten staken verkoop Spaanse varkensvleesleverancier

door admin
Belgische supermarkten staken verkoop Spaanse varkensvleesleverancier

De documentaire van het programma Salvados werd op zondag 4 februari uitgezonden op de Spaanse tv-zender La Sexta. De varkens in een van de fokkerijen van El Pozo in Alhama de Murcia worden ernstig mishandeld, zo concludeert het programma na het zien van vreselijke videobeelden die under cover werden verkregen door een samenwerking van de internationale dierenorganisatie Animal Iquality en de redactie van Salvados.

Colruyt verkocht één product van El Pozo en stopt daarmee en Delhaize haalt 8 producten uit het schap. Delhaize gaf ook aan voorlopig geen nieuwe producten van El Pozo meer te bestellen tot de resultaten uit een onderzoek dat de keten zelf is gestart bekend zijn. Beide supermarkten zeggen ook producten terug te nemen van klanten die deze al hebben gekocht. De supermarkten hebben samen een marktaandeel van 47% in België.

De Belgisch-Nederlandse dierenrechtenorganisatie Animal Rights had zowel Colruyt als Delhaize opgeroepen om de producten van El Pozo uit de schappen te halen.

Na de uitzending van Salvados ontstond er flinke commotie in Spanje. Vooral op sociale media werd hevig gediscussieerd. El Pozo verdedigde zich door te zeggen dat de beelden werden gemaakt op een afdeling voor zieke varkens en beschuldigde presentator Jordi Évole van manipulatie. ‘Het is onmogelijk dat dieren zoals getoond in Salvados in onze voedselketen terechtkomen. Deze mogelijkheid is uitgesloten door de controles die opgelegd zijn door de Spaanse wet en ook door de controles die ons bedrijf zelf dagelijks uitvoert’, zo reageerde El Pozo op de Twitter-account van het bedrijf. El Pozo noemt het verder ‘heel vervelend voor de dieren, maar ook dieworden ziek en die scheiden we dan van de rest, zodat ze na onderzoek zeer waarschijnlijk geofferd worden’.

Dit vind je misschien ook leuk