Catalaanse politica op de vlucht voor Spaanse autoriteiten in Zwitserland

door admin
Catalaanse politica op de vlucht voor Spaanse autoriteiten in Zwitserland

Ook andere leden van CUP zouden in Geneve zijn. Dit werd zondagnacht bevestigd in een verklaring uitgegeven door de partij CUP. Zaterdagavond was de Spaanse krant El Periódico met het nieuws gekomen. Gabriel zou ‘op de vlucht’ zijn in Geneve, waar ze contact heeft gezocht met een advocaat die eerder de zaken heeft behandeld van leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Eerder vorige week speculeerden Spaanse media al dat Gabriel in Venezuela zou zijn en ook Cuba kwam langs als optie.

Op woensdag 21 februari moet ze voor de rechter verschijnen om gehoord te worden over haar handelen tijdens de Catalaanse crisis. Ze wordt verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van publiek geld. Volgens haar partij is het doel van Gabriel en haar collega’s met wie ze in Zwitserland zit om de dimensie van hun zaak internationaal te maken. Daartoe zoeken ze hulp van zoveel mogelijk internationale instellingen en advocaten die met hen bereid zijn hun zaak rond burger- en politieke rechten voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens te krijgen. 

Net als België heeft ook Zwitserland een uitleveringsverdrag met Spanje maar omvat deze Zwitserse strafwet niet de misdaad van opruiing of rebellie. Zo vertoont Gabriel’s zaak overeenkomsten met die van Carles Puigdemont die al sinds 30 oktober in België verblijft. Tegen hem loopt in Spanje nog een arrestatiebevel.

De journalist Ernesto Ekaizer gelooft in dit opzicht dat de Zwitsers Gabriel niet snel zullen uitleveren vanwege de gebeurtenissen rond Hervé Falciani. Falciani wist informatie over ruim 130.000 belastingontduikers te achterhalen bij de Zwitserse dochteronderneming van de HSBC Bank. Hierdoor konden verschillende landen talloze belastingontduikingszaken oplossen. Falciani vluchtte naar Spanje en werkte hier samen met de Spaanse justitie waardoor het verzoek van Zwitserland tot uitlevering werd afgewezen. Hierdoor gelooft Ekaizer dat er tussen de twee landen nu een gebrek aan wederkerigheid bestaat waardoor Anna Gabriel niet uitgeleverd zal worden als ze besluit in Zwitserland te blijven in plaats van woensdag voor het Hooggerechtshof te verschijnen. 

In het persbericht van CUP wijst de partij erop dat de preventieve maatregelen, hoge borgsommen, verbod om Spanje te verlaten maar vooral het gevangenschap van twee voormalige Catalaanse ministers en de twee leiders van de partijen ANC en Omnium Cultural de partij plaatsen ‘in een scenario waarin we gedwongen worden om aangifte te doen tegen de voorbeeldige oordelen die rechters ons proberen op te leggen’.

Dit vind je misschien ook leuk