Opnieuw dreigen piloten van Ryanair met stakingen in Europa

door admin
Opnieuw dreigen piloten van Ryanair met stakingen in Europa

De onderhandelingen met betrekking tot piloten in Ierland en Portugal zijn inmiddels op niets uitgelopen. Piloten eisen daar betere arbeidsvoorwaarden en als de vliegmaatschappij daar niet aan kan voldoen dan gaan ze staken rond Pasen. ‘We verwachten enige negatieve publiciteit… en wat stakingen. We hadden al een staking in Duitsland op 22 december en verwachten dat de volgende stakingen in Ierland en misschien Portugal zullen plaatsvinden tijdens de Goede Week’, zo gaf O’Leary aan.

De vakbonden in beide landen hebben zich er echter nog niet over uitgesproken. Ryanair is in meer landen aan het onderhandelen over de nieuwe arbeidsvoorwaarden van de piloten. Alleen in Groot-Brittannië zijn die succesvol verlopen. Hier sloot de vliegmaatschappij een akkoord met pilotenvakbond Balpa.

In Spanje eist de pilotenvakbond Sepla dat Ryanair allereerst Sepla als vertegenwoordiger van de piloten erkent en ten tweede dat de piloten er kunnen werken op basis van Spaanse arbeidsvoorwaarden. De piloten hebben al verklaard dat ze uitsluitend willen werken onder dezelfde voorwaarden als piloten van concurrerende luchtvaartmaatschappijen zoals EasyJet of Norwegian dat doen. Medio januari liepen onderhandelingen tussen Sepla en Ryanair op niets uit. Of Sepla de Spaanse piloten opnieuw zal oproepen tot staken is op dit moment nog niet duidelijk. 

Ryanair heeft op zijn beurt al laten weten niet aan de eisen te kunnen gaan voldoen, ook al wordt er gedreigd met stakingen. O’Leary gaf aan liever stakingen tegemoet te zien dan te voldoen aan de ‘ridicule eisen’ die de piloten stellen.

Dit vind je misschien ook leuk