Spaanse premier bespot door wetenschappers

door admin
Spaanse premier bespot door wetenschappers

Het waren reacties van Spaanse wetenschappers die zich gedurende de crisis gedwongen zagen om naar het buitenland te vertrekken om hun vak als wetenschapper nog te kunnen bedrijven. Ondanks de fiere woorden van de premier over zijn beleid ten aanzien van de wetenschap werd er sinds 2009 20 miljard euro minder uitgegeven aan het openbare wetenschappelijke systeem in het land, zo blijkt uit gegevens van de Spaanse wetenschappelijke confederatie. Op haar beurt schat de Europese Commissie dat het aantal Spaanse wetenschappelijke onderzoeken in vijf jaar tijd met 9% is gedaald. Dit betekent een teruggang naar het niveau van 2007. Voorts is het aantal wetenschappelijke patenten in Spanje tussen 2008 en 2014 met 60% gedaald en kreeg eveneens de publicatie van wetenschappelijke artikelen van hoog niveau een flinke opdonder.

Tot ergernis van velen plaatste Rajoy later ook een tweet waarin hij opnieuw pochte over de de wetenschap en dat de regering zijn best zal blijven doen om deze sector te versterken. De cynische reacties lieten niet lang op zich wachten. ‘Zeker, Spaanse wetenschappers leiden projecten, maar wel vanuit het buitenland. Een groet uit het Verenigd Koninkrijk. Van een wetenschapper’, zo tweette @Cristina Rrafael. ‘Een groet van een andere wetenschapper uit België’, tweette @edealee. Daarop volgde een eindeloze reeks aan groeten uit Helsinki, Nederland, Italië, Australië, Duitsland en Japan.

‘Hoezo schaamt hij zich niet om te pochen over zijn wetenschappelijke politiek? We werken buiten Spanje vanwege die politiek die ons het land heeft uitgezet’, schreef @blancafl vanuit Helsinki ‘genietend van een ochtend met -20 graden’, voegde ze eraan toe.

Dit vind je misschien ook leuk