Vijftien gebieden in Spanje waar huizen het duurst zijn

door admin
Vijftien gebieden in Spanje waar huizen het duurst zijn

Gebieden waar de huizenprijzen de maxima van 2007 overstijgen zijn bijvoorbeeld gewilde wijken in Madrid, Barcelona of zones op de Balearen. Volgens Bankinter is er ondanks geluiden die anders beweren nog geen enkel teken dat er weer sprake zou zijn van een ‘huizenbubbel’ of eentje in de nabije toekomst. Het aantal verkopen is dan wel flink toegenomen, maar het aantal hypotheken, de prijzen, het aantal bouwvergunningen en de hoeveelheid banen in de bouw zijn nog verre van het niveau van 2007.

Zelfs de huizenprijzen komen gemiddeld nog niet in de buurt van de maxima. Ondanks dat deze opnieuw een jaar van stijging beleefden. Volgens de laatste gegevens van de Spaanse vereniging van taxateurs Tinsa varieert de daling ten opzichte van de piek met 24,1% op de Balearen en de Canarische Eilanden en 47% langs de Middellandse Zeekust.

De duurste plaatsen en wijken

Feitelijk bestaat de Spaanse huizenmarkt uit talloze micro-marktjes die allemaal op zichzelf beschouwd moeten worden. De prijzen in gewilde plaatsen op Ibiza hebben niets te maken met die in een provinciestad in bijvoorbeeld Navarra. Die prijzen kunnen van straat tot straat binnen één wijk flink verschillen.

Madrid

Volgens de laatste gegevens van het vastgoedplatform Idealista.com zijn er vijftien zones in Spanje waar de huizenprijzen in het laatste half jaar van 2017 op een historisch maximum kwamen te liggen. In het centrum van de Spaanse hoofdstad en de wijk Salamanca betaal je nu respectievelijk 4.599 en 5.479 euro/m2. Hier stegen de prijzen sinds het minimum in het derde kwartaal van 2014 met 40,3%.

Barcelona

In Barcelona zijn de districten Ciutat Vella en Eixample de duurste met prijzen die tegen de 5.000 euro/m2 aanliggen. Dit was in het derde kwartaal. In het vierde kwartaal gingen ze iets omlaag vanwege de politieke instabiliteit de regio. In beide gevallen gaat het om tweedehandswoningen in exclusieve buurten, waar investeerders als eerste opdoken om van het herstel mee te profiteren en investeerden in vastgoed om dit later te verhuren. Het waren zones die tijdens de crisis het beste weerstand boden tegen de dalingen en waren ook de eerste waarin herstel was te zien.

De eilanden

Andere zones in Spanje waar de prijzen weer zijn teruggekeerd naar maximum niveaus zijn te vinden op de Balearen: Ibiza, Palma de Mallorca, Sant Antoni De Portmany, Sant Josep De Sa Talaia en Santa Eulalia Del Río. Op de Canarische Eilanden gaat het om San Bartolomé De Tirajana, Adeje, Aronaen Granadilla De Abona.

Regio Valencia

In de regio Valencia zijn Orihuela en Pilar de la Horadada het duurst. Het gaat om concrete gebieden met een hele andere realiteit dan de rest van de Spaanse markt. Al maken samen een zeer klein percentage uit van de totale huizenmarkt, ze zijn wel indicatief voor de markttendens die vooralsnog positief is. 

Dit vind je misschien ook leuk