Spaanse regering stelt ban op plastic zakjes voor eenmalige gebruik uit

door admin
Spaanse regering stelt ban op plastic zakjes voor eenmalige gebruik uit

Per 1 maart zou het gratis uitdelen van plastic zakjes voor eenmalige gebruik verboden zijn. Voor de meestgebruikte soort plastic van 15 tot 50 micron zou tussen 5 en 15 cent gerekend moeten worden. Zakjes dunner dan 15 micron zouden nog wel gratis verstrekt kunnen worden.

Het uitstel vormt een door in het oog voor milieuorganisaties zoals Greenpeace, die al jarenlang een strijd voeren tegen de plastic soep die zo langzamerhand onze oceanen aan het bevuilen is. Afhankelijk van de dikte van het betreffende plastic zou 5 tot 15 cent gerekend gaan worden. Op 1 maart 2020 zou dan een volledige ban volgen.

Nu is deze maatregel uitgesteld in afwachting van de mening hierover van de Raad van State. Het Spaanse Ministerie van Landbouw, Visserij en Milieu voert ter verdediging van dit uitstel aan dat er in het decreet werd gesproken over ‘ergens in 2018’ en dat de betreffende datum nog nader gespecificeerd moest worden. Dat kan men nu nog niet doen, maar gesproken wordt over ergens in de eerste helft van 2018. Dat zou dus voor de zomer moeten zijn. Men voert aan dat de tekst ook nog door de Europese Commissie bestudeerd moet worden aangezien de Europese regels rond dit onderwerp ook in de Spaanse wetgeving terug dienen te komen.

Sinds 2011 brengen heel veel supermarkten zoals Mercadona en andere type winkels in Spanje plastic zakjes al in rekening. In het najaar van 2017 opende de Europese Unie nog een tuchtprocedure tegen Spanje vanwege het niet voldoen aan de twee jaar eerder ingestelde richtlijn rond het gebruik van plastic zakken. Spanje had voor 2 november 2016 een richtlijn moeten hebben, maar verzuimde.

Volgens Greenpeace is het curieus dat er tal van koninklijke besluiten en wetten zijn die kennelijk heel veel tijd nodig hebben om goedgekeurd te worden, terwijl andere zelfs midden in de kerstperiode snel worden aangenomen. De milieuorganisatie noemt als voorbeeld het ministerieel besluit van 22 december (ETU/1283/2017) waarmee de overheid voor het tweede opeenvolgende jaar 6,3 miljoen euro toewijst aan de gasopslag van Gas Natural in het nationale park en beschermd natuurgebied El Coto Doñana.

In Spanje zou een gemiddelde van 180 zakjes per inwoner worden gebruikt en weggegooid (8,5 miljoen in totaal per jaar). Dat was in 2007 nog 317 per persoon per jaar. Deze zakjes doen er vijftig jaar over om te vergaan en slechts 10% wordt naar schatting hergebruikt. Het doel van de Europese Unie is om het aantal zakjes per persoon per jaar te reduceren tot 90 voor 31 december 2019 en tot 40 in 2025.

Dit vind je misschien ook leuk