Rajoy wil ‘nu een nieuwe regering in Catalonië’

door admin
Rajoy wil 'nu een nieuwe regering in Catalonië'

Mariano Rajoy zei dit zaterdag tijdens een partijbijeenkomst op Tenerife. Hij reageert daarmee op het feit dat Carles Puigdemont zich donderdag per videoboodschap heeft teruggetrokken als kandidaat-premier van de regio. In zijn boodschap, die werd verspreid via de sociale media, gaf Puigdemont aan Jordi Sánchez als nieuwe kandidaat voor te stellen. Het probleem is echter dat Sánchez in voorarrest zit in Spanje wegens het organiseren van portesten rond het omstreden referendum over onafhankelijkheid van de regio op 1 oktober.

De ERC reageerde verbaasd. Deze partij zit samen met twee andere separatistische partijen in de coalitie die bij de verkiezingen op 21 december de meerderheid behaalde. Volgens hen is er helemaal geen overeenstemming bereikt over de voordracht van een andere kandidaat. 

Waar Puigdemont zijn videoboodschap had opgenomen, is niet bekend. Hij zit nog steeds in zelfgekozen ballingschap in België. Zodra hij een voet op Spaanse bodem zet, zal hij worden gearresteerd. Hij wordt daar vervolgd voor opruiing, rebellie en misbruik van publieke middelen. 

Ondertussen zit Catalonië al sinds oktober zonder regering. Sinds de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring eind oktober na het omstreden referendum heeft Spanje het bestuur over de regio overgenomen. Rajoy voegde nog toe in zijn speecht dat het ‘onmogelijk zal zijn stabiliteit te bereiken’ in de regio en dat daarom een regering nodig is die ‘naar de toekomst kijk en zich aan de wet houdt’.

Dit vind je misschien ook leuk