Spanje veroudert: druk op gezondheidszorg en pensioenstelsel neemt toe

door admin
Spanje veroudert: druk op gezondheidszorg en pensioenstelsel neemt toe

Funespaña baseert de schattingen op gegevens van het Spanse bureau voor de statistiek INE. Vorig jaar zouden er 423.000 sterfgevallen zijn geweest in Spanje. Dit is een stijging van 3,03% ten opzichte van 2016 en het grootste aantal sinds het jaar 1940.

In 2015 ging het nog om 422.276 sterfgevallen. Dat was destijds het hoogste sinds INE begon met registreren in 1975. In het eerste half jaar van 2017 overleden 219.835 personen in Spanje. Dat was een toename van 4,5%. ‘Deze toename is vooral te herleiden tot de maand januari die een hoge sterfte toonde’, zo gaf INE aan in december. Volgens INE is januari de afgelopen vijf jaar de maand met de meeste sterfgevallen in Spanje.

David-Sven Reher, expert van de Universiteit Complutense in Madrid in demografie, ziet in het toenemende aantal sterfgevallen een bewijs van de vergrijzing in Spanje. Dit betekent volgens hem dat Spanje is begonnen aan een lang proces van demografische achteruitgang dat zich de komende jaren zal voortzetten. 

Reher wijst er op dat sinds 2015 het aantal sterfgevallen groter is dan het aantal geboorten en dat aan deze tendens voorlopig geen einde komt. Hiermee volgt een lang traject met veel nadelen zoals voor het Spaanse pensioenstelsel dat nu al onder druk staat.

De sterfelijkheid in het land is een van de belangrijkste factoren die de activiteit van Funespaña bepalen. Voor dit bedrijf is het een gunstige ontwikkeling. Het filiaal van Mapfre, de grootste Spaanse verzekeraar, is een van de belangrijkste spelers in uitvaartsector. Hier gaat jaarlijks 1.4 miljard ero in om en de sector biedt werk aan 11.100 personen. Er zijn ruim 1.400 bedrijven waarvan slechts 5 ruim 50 miljoen euro per jaar factureren.  

Meer chronisch zieken

Een verouderde bevolking vergroot de druk op het gezondheidssysteem in het land. Zo schrijft Sendasenior.com dat 7 op de 10 65-plussers in Spanje lijdt aan minstens één chronische ziekte. In totaal heeft 42% van de Spaanse bevolking minimaal één chronische aandoening, waaronder een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, rug en nekklachten. Deze cijfers zullen toenemen als je de veroudering van de bevolking in acht neemt aangezien 70% van de 65-plussers in Spanje gemiddeld vier chronische aandoeningen per persoon heeft.  

Op basis van deze geleidelijke vergrijzing van de Spaanse bevolking, wordt geschat dat in 2029 in Spanje 11,3 miljoen mensen wonen van ouder dan 64 jaar. In 2064 gaat het om 15,8 miljoen 65-plussers met bijkomende chronische aandoeningen en druk op de gezondheidszorg.

Chronische ziekten zijn bovendien in Spanje het motief achter 80% van de bezoeken aan eerste hulp posten. In geval van ziekenhuisopname gaat het om 60% en 85% van de patienten die opgenomen worden op afdelingen interne geneeskunde. Het grootste deel van het budget voor de gezondheidszorg gaat hierheen.

Dit vind je misschien ook leuk