Asturië wereldberoemd om authentiek gerecht

door admin
Asturië wereldberoemd om authentiek gerecht

In de finale van de strijd om de beste Fabada ter wereld heeft restaurant Gaucho Fierro 25 andere kanshebbers achter zich gelaten, waarvan 21 uit Asturië en vier uit Brussel, Murcia, Barcelona en Toledo. In totaal deden zo’n honderd restaurants mee aan deze wedstrijd.

Beoordeeld door Michelinwaardige jury

Juryvoorzitter en chef-kok Pedro Morán heeft zelf één Michelin-ster en drie Repsolzonnen. Hij vertelt dat in Gaucho Fierro de beste Fabada wordt bereid en dat hun bereiding en gerecht hebben voldaan aan alle eisen die gesteld worden binnen deze wedstrijd: De stoofpot mag niet te vettig zijn, moet smeuïg blijven en de typisch rokerige smaak van het Asturische vlees moet goed terugkomen in het gerecht.

‘Veel beter’ op een houtkachel

43 jaar geleden startten Asturische emigranten uit Argentinië in Granda restaurant Gaucho Fierro. Nu wint chef-kok María Amor González van restaurant Gaucho Fierro el Premio a la Mejor Fabada del Mundo 2018 (de prijs voor de beste Fabada ter wereld). Volgens deze chef-kok is het geheim van een goede Fabada om de beste ingrediënten en zuiver water te gebruiken en de stoofpan af en toe rustig heen en weer te laten gaan. Haar Fabada wordt op laag vuur op een houtkachel bereid. Tot slot zegt ze dat het bereiden van een goede Fabada een hoop tijd en liefde kost.

Colombiaanse oorsprong

Fabada is een authentieke wittebonenstoofpot uit Asturië met veel vlees. De typisch Asturische Fabada wordt gemaakt van onder andere witte bonen (die in dit geval afkomstig zijn uit Grado (Asturië), chorizo, bloedworst en spek. Fabada is op steeds meer menukaarten in restaurants buiten Asturië en zelfs buiten Spanje te vinden. De bonen die Gaucho Fierro gebruikte, kwamen oorspronkelijk uit Colombia en worden nu geteeld in Asturië waar ze een goede vochtige grond hebben gevonden die rijk is aan mineralen. Deze grond zorgt voor grote en boterzachte witte bonen.

Het staat vast dat je in Asturië de beste Fabada kunt eten aangezien de tweede plek voor de beste Fabada van de wereld dit jaar naar restaurant Vista Alegre in Colunga ging. El Cenador de los Canónigos in Cangas de Onís ging er vandoor met de derde plek.

Dit vind je misschien ook leuk