Code rood in Noordwest-Spanje voor hoge golven en storm Felix

door admin
Code rood in Noordwest-Spanje voor hoge golven en storm Felix

In Galicië raakten twee personen gewond op zaterdagavond toen een boom op hun auto waaide in A Laracha (A Coruña). Bij een ander ongeluk in O Pino (A Coruña) op zondagochtend vroeg botste een terreinwagen op een omgewaaide boom. In Linares (Jaén) stortte een marktgebouw in. Hierbij raakte een politieagent gewond.

Op zondag bleef het in grote delen van Spanje regenen. Overlast door sneeuw was er in Salamanca, Ávila en delen van León. De Spaanse weerdienst Aemet gaf vrijwel het hele land een weerwaarschuwing. Code rood gold voor de kusten van Pontevedra en A Coruña in Galicië wegens kustfenomenen zoals tien meter hoge golven. In het binnenland van Cantabrië werden mensen eveneens geadviseerd binnen te blijven met code rood vanwege harde rukwinden. 

Overal harde wind

Verder had praktisch het hele land code geel vanwege harde wind behalve een klein deel van het binnenland van Catalonië, Aragón en Navarra. Ook een stukje van de provincies Alicante, Murcia, de eilanden Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife bleven vrij van weer-waarschuwingen.

Overstromingen op zaterdag

Op zaterdag werd er melding gemaakt van honderden incidenten verspreid door het land. In Badajoz moesten drie mensen door de brandweer worden gered, nadat zij op het dak van hun auto waren geklommen die vast was komen te zitten in een rivier met snel stijgend water. Ook diverse wegen werden tijdelijk afgesloten door hoogstaand water. In San Sebastián werden vijf families uit een gebouw geëvacueerd aan de Paseo del Faro. Deze werd afgesloten voor verkeer na een grote aardverschuiving langs de kant van de weg. Uit vrees voor verdere verzakkingen dienden de gezinnen hun huis te verlaten.

Ook in de regio rond Jerez de la Frontera zorgde de regen voor veel overstromingen en wateroverlast.

In Madrid zorgde een aardverschuiving als gevolg van de grote hoeveelheid regen voor treinvertragingen bij lijn 4 van de korte afstandstrein Cercanías. De brandweer moest in de Spaanse hoofdstad zeker vijftig keer uitrukken, vooral voor overstroomde straten en woningen. Takken waaiden van bomen af, er waren aardverschuivingen en overstroomde straten.

De storm verplaatste zich van Galicië richting het oosten met wind tot 140 kilometer per uur in Cantabrië en hevige neerslag. De sneeuwgrens in het noorden ligt op 1.000 meter. Het skigebied Valdesqui in de regio Madrid is het hele weekend gesloten, vanwege de stormachtige wind die is voorspeld.

Maandag

Ook op maandag blijft het hier en daar nog hard waaien. Dit is vooral langs de noordkust en het centrale gedeelte van de oostkust. Die krijgen nog code geel voor wind. Ook rond de Balearen waait het nog flink. De provincies Cuenca, Albacete, Valencia, Castellón, het oosten van de regio Murcia en het binnenland van Almeria hebben code geel wegens harde wind. Voor sneeuw wordt gewaarschuwd in de provincies Avila, Segovia, Soria en Zaragoza vooral in hogergelegen gebieden en in Huesca.

Dit vind je misschien ook leuk