Massa’s Spaanse pensionados eisen waardige pensioenen

door admin
Massa's Spaanse pensionados eisen waardige pensioenen

‘Ladrones, nos roban las pensiones’ rijmde het mooi op diverse spandoeken: ‘dieven, ze beroven ons van onze pensioenen’ in het Nederlands. Rond 11 uur verzamelden zich tienduizenden mensen in Madrid op het centraal gelegen Puerta del Sol. Ook in Bilbao, Valencia, Barcelona en tal van andere provinciehoofdsteden was de opkomst hoog. Men eist het recht op het behoud van de koopkracht, sinds de regering onder leiding van socialist Zapatero aan het begin van de crisis de pensioenen bevroor. Rajoy corrigeerde deze sindsdien slechts met 0,25%. Men vindt het onbegrijpelijk dat gepensioneerden helemaal niets merken van de groei van de Spaanse economie in de laatste jaren.

Pensionados voelen niets van economisch herstel

De demonstraties werden georganiseerd door de belangrijkste vakbonden CCOO en UGT. Vakbondsleider Unai Sordo van CCOO zei tegen de Spaanse pers dat ‘deze massale opkomst een les zou moeten zijn voor de Spaanse regering’. Pepé Álvarez, zijn collega van UGT noemde het zelfs Rajoy’s sleuteltaak om de pensioenen te herzien en vindt de claims van de gepensioneerden ‘heel redelijk’, zeker gezien de economische groei. Beide vakbondsleiders zien geen reden in het behouden van de aanpassingen, noch om volgend jaar de hoogte van de pensioenen te koppelen aan de levensverwachting.

Belangrijkste taak

De leider van de socialistische partij PSOE, Pedro Sánchez bekritiseerde Rajoy vanwege zijn poging om de opbrengsten van het economisch herstel te privatiseren. Goede pensioenen zijn volgens Sánchez de belangrijkste taak van de regering Rajoy, die hij ervan beschuldigt de pensioenen te ‘vernietigen van de mensen die Spanje hebben opgebouwd’.

Jongeren

Er liepen overal ook jongeren mee in de demonstraties. Als zij geen werk hebben, zullen er in de toekomst helemaal geen pensioenen meer zijn. ‘Niet voor ons, voor niemand’, zo was hun argumentatie. Daarom zien de jongere generaties de eis voor waardige pensioenen niet alleen als een zorg van hun grootouders, maar ook voor zichzelf.

Rajoy verstopt zich niet

Rajoy sprak zaterdag nog de woorden ‘Ik verstop me niet. Het gaat over een thema dat alle Spanjaarden raakt. We hebben het over mensen voor wie een pensioen hun levensvoorziening betreft en hun rust’. Volgens Rajoy zijn de pensioenen de ‘enige post die niet is aangeraakt’ bij de bezuinigingen en grootschalige hervormingen in 2011. De premier verzekerde zijn toehoorders ervan er alles aan te doen om de pensioenen te laten stijgen en voegde eraan toe dat hij had gewild dat hij ze meer had kunnen laten stijgen’.

Dit vind je misschien ook leuk