Zwitserland zal Puigdemont niet arresteren

door admin
Zwitserland zal Puigdemont niet arresteren

Zwitserland heeft dit verzoek echter naast zich neergelegd vanwege een gebrek aan juridische basis om dat te doen. De voormalige Catalaanse premier, die nu in ballingschap leeft in België, is vandaag in Genève om daar het FIFDH bij te wonen. Hier zal ook de film ‘Catalonië, Spanje op de rand van een zenuwcrisis’ worden vertoond. Puigdemont wordt in Spanje vervolgd wegens rebellie, opruiing, verduistering van overheidsgeld, ongehoorzaamheid en plichtsverzuim. 

Eerder trok het Spaanse hooggerechtshof een Europees aanhoudingsbevel tegen Puigdemont en vier andere in België verblijvende Catalaanse politici in. Daarom kan de Catalaan zich vrij bewegen in Europa. 

Op 1 maart trok Puigdemont zich ’tijdelijk’ terug als kandidaat-premier van de regio Catalonië. Vervolgens schoof hij Jordi Sánchez als kandidaat naar voren, die echter in voorarrest zit in Madrid. Inmiddels is duidelijk dat een benoeming van Sánchez als premier van Catalonië eveneens onmogelijk is en daarom maakte Puigdemont bekend dat hij tussen maandag en woensdag een nieuwe kandidaat zal aanwijzen die wel geïnstalleerd kan worden. 

Inmiddels gaat het onderzoek naar de verschillende gevangengenomen Catalaanse politici en hun handelswijze rond het illegaal gehouden referendum in Spanje door. Zaterdag werd bekend dat er een brief van Puigdemont aan de Catalaanse politiechef Josep Lluis Trapero is onderschept, waarin Puigdemont zijn waardering uitspreekt aan Trapero voor het ‘faciliteren van het referendum’. De politie van de autonome regio deed volgens de Spaanse regering te weinig om te voorkomen dat het eerder door het Grondwettelijk hof verboden referendum tegen te houden. Ook bleek uit andere mailwisselingen dat Forn en Trapero een ‘gewelddadige escalatie’ van het referendum voorzagen. De Guardia Civil heeft de brieven en e-mails onderschept. Hierin kwamen ook details over het plan voor de financiering en de organisatie van het referendum naar voren. Zoals dat de vice-premier Oriol Junqueras, op dit moment ook in de gevangenis, met veel druk 3,4 miljoen euro aan publiek geld beschikbaar stelde om het referendum te financieren. 

Dit vind je misschien ook leuk