Master Cifuentes zorgt voor instabiliteit in Spaanse politiek en op universiteit

door admin
Master Cifuentes zorgt voor instabiliteit in Spaanse politiek en op universiteit

Cristina Cifuentes van de Partido Popular en presidente van de autonome regio Madrid zegt zelf dat er niks aan de hand is. Volgens haar is haar mastergraad Rechten van 2012 gewoon geldig. Er ontstonden vragen toen bekend werd dat Cristina Cifuentes nooit aanwezig geweest zou zijn tijdens colleges, geen examens gedaan zou hebben en de thesis van haar scriptie niet verdedigd zou hebben.

Twijfels over master Rechten

Er kwamen nog meer twijfels over de rechtsgeldigheid van de mastergraad van Cifuentes toen hoogleraar Laura Nuño ontslag nam bij de Universiteit Rey Juan Carlos. Zij legde haar functie neer als adjunct-directeur van de afdeling Rechten van deze universiteit nadat ze had toegegeven dat haar handtekening op verschillende documenten en certificaten van de masteropleiding van Cifuentes vervalst was. Tegen Cadena SER vertelde ze: ‘De handtekening is niet van mij en ik herken deze documenten ook niet.

Naast Nuño zijn nog drie andere leraren betrokken in dit schandaal; Enrique Álvarez Conde, Clara Souto en Cecilia Rosado. Van deze vier docenten heeft alleen Laura Nuño haar ontslag ingediend.  

De Universiteit Rey Juan Carlos is de grootste universiteit van de regio Madrid na de Complutense Universiteit van Madrid. Hoogleraren aan de Universiteit Rey Juan Carlos zeggen dat dit schandaal iedereen treft. Een hoogleraar, die liever anoniem blijft, vertelt: Sprekers annuleren massaal hun seminars en samenwerkingen met gerenommeerde uitgeverijen worden uitgesteld.

Intern onderzoek door onafhankelijke hoogleraren

Ondertussen vindt een intern onderzoek plaats door rectoren van Spaanse universiteiten (CRUE). Roberto Fernández, voorzitter van de CRUE, zei over de zaak van Cifuentes het volgende: ‘Als een politica vertelt dat ze in het bezit is van een mastergraad en dat vervolgens niet zo blijkt te zijn, is dat een gegronde reden voor ontslag.’

Gisteren heeft de CRUE het onderzoek afgesloten en heeft ‘ernstige tekortkomingen’ en ‘misdadige aanwijzingen’ geconstateerd. Precies om die reden heeft het CRUE het dossier overgedragen aan het Openbaar Ministerie voor een gerechtelijk onderzoek. Dit is een tegenvaller voor de Spaanse politiek aangezien zo’n gerechtelijk onderzoek veel tijd vergt en ze voorlopig geen beslissing vanuit die hoek hoeven te verwachten.

Motie van wantrouwen

Andere partijen binnen de regering van Madrid, PSOE en Ciudadanos, geven aan niet te rusten voordat er strenge maatregelen worden genomen tegen deze vorm van fraude. Deze partijen staan op het ontslag van Cifuentes en hebben een motie van wantrouwen ingediend. Cifuentes zelf heeft verklaard dat zij alleen ontslag zal nemen als premier Rajoy van Spanje dat aan haar vraagt.

Rajoy vertelde vandaag dat hij het instandhouden van de regering van Madrid belangrijker vindt dan het aanhouden van Cristina Cifuentes als presidente van de Partido Popular in Madrid. Desalniettemin wordt verwacht dat Cifuentes niet op korte termijn vervangen zal worden. De agenda van Rajoy bestaat de komende weken namelijk uit verschillende evenementen en officiële bezoeken.

Het schandaal wordt groter

Onlangs werd bekend dat Cifuentes niet de enige is die aangeklaagd wordt voor fraude omtrent de mastergraad. Ook Partido Popularlid Pablo Casado heeft in 2009 dezelfde mastergraad behaald als Cristina Cifuentes aan de Universiteit Rey Juan Carlos. Casado vertelt in een radioprogramma van Onda Cero dat het hoofd van het masterprogramma, Enrique Álvarez Conde, hem aan het begin van zijn master verteld had dat hij geen aanwezigheidsplicht had bij de colleges, dat hij geen examens hoefde te doen en hij zijn thesis niet hoefde te verdedigen aan het einde van zijn master.

Welke consequenties heeft dit schandaal en voor wie?

Doordat er nu getwijfeld wordt aan de echtheid van deze masters, hangen er donkere wolken boven de Universiteit Rey Juan Carlos. De universiteit heeft altijd al nauwe banden gehad met de conservatieve Partido Popular. Hierdoor wordt getwijfeld aan de professionaliteit van de universiteit.

Afgelopen maandag protesteerden boze studenten van de Universiteit Rey Juan Carlos tegen dit schandaal rondom de masters. De studenten zijn overtuigd dat Cifuentes liegt en eisen ontslag van alle leraren die met deze fraudezaak te maken hebben. De studenten zijn bang om na het behalen van hun graad geen baan te krijgen omdat de naam van deze universiteit door het slijk is gehaald door de zaken van Cifuentes en Casado.

Deze aantijgingen zijn voor de Partido Popular ook niet gunstig. Zeker niet als de lokale en regionale verkiezingen van Madrid in minder dan een jaar plaatsvinden.

Op dit moment beantwoordt Cristina Cifuentes vragen rondom haar mastergraad in de Plenaire zitting van de Algemene Vergadering van Madrid.

Dit vind je misschien ook leuk