Spaanse luchtverkeersleiders dreigen met stakingen deze zomer

door admin
Spaanse luchtverkeersleiders dreigen met stakingen deze zomer

De vakbonden van luchtverkeersleiders hebben vrijdag gestemd om enkele 24-uursstakingen te houden vanaf 20 juni als het aantal werknemers voor aanvang van het zomervakantieseizoen niet wordt vergroot. Specifieke stakingsdata zijn nog niet bekend. Volgens de grootste vakbond USCA werd het besluit om te staken goedgekeurd door 89% van de aangesloten werknemers.

De vakbond publiceerde vorige week nog een verklaring waarin een volledige ‘ineenstorting’ werd voorspeld van het vliegverkeer in Barcelona als gevolg van dat er te weinig luchtverkeersleiders zijn in combinatie met een continue stijging van van het vliegverkeer op de luchthaven El Prat in de Catalaanse hoofdstad.  

In 2017 nam het aantal passagiers met 9,4% toe op jaarbasis en alles wijst erop dat het record van 47,2 miljoen passagiers vorig jaar dit jaar ruimschoots overschreden gaat worden. Vliegmaatschappijen hebben al aangekondigd meer stoelen op deze bestemming te verkopen en ook extra routes te hebben ingezet.

Een woordvoerder van Enaire, de werkgever van de luchtverkeersleiders zei dat het bedrijf ‘zoals altijd’ open staat voor onderhandelingen met de vakbonden. Het bedrijf is al bezig met het aannemen van meer luchtverkeersleiders. Het team wordt uitgebreid van 392 personen tot 450 in augustus. Hiervan zullen er 37 aan het werk gezet worden in de controletoren op El Prat.

De voornaamste klacht van de vakbonden hierover is dat het vakantieverkeer vanaf juni al flink groeit. Er wordt bovendien beweerd dat het seizoen van start gaat met minder luchtverkeersleiders dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Daarbij zou de luchthavenautoriteit Aena meer slots aanbieden om te vliegen dan waarvoor capaciteit en personeel beschikbaar is. Dit maakt vertragingen in de zomermaanden onvermijdelijk.

Dit vind je misschien ook leuk