Brand verwoest historisch paleis in Madrid

door admin
Brand verwoest historisch paleis in Madrid

Nadat het vuur uitbrak stortte het houten dak in. Ook de daken van aangrenzende panden, waaronder twee restaurants en vier woningen, raakte door de vlammen beschadigd. Binnen is hier echter geen schade. De brandweer kreeg de brand die woensdag om 20:45 uitbrak om 23 uur diezelfde avond onder controle. De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand.

Palacio de Osuna

Het paleis was van de Hertogen van Osuna en staat aan de Calle Principal in de stad Aranjuez op 42 kilometer ten zuiden van Madrid. Het werd in 1761 gebouwd in opdracht van Carlo Broschi, ook bekend als de zanger Farinelli, door de architect Giacomo Bonavia. Farinelli had als opdracht met zijn zangtalent de depressie van koning Felipe de Vijfde te verlichten en was zodoende een invloedrijk persoon. Na zijn dood kwam het paleis in handen van het koningshuis van Carel de Derde en werd in 1787 gekocht door de Hertogen van Osuna die het tot het einde van de negentiende eeuw in handen hadden. 

De regio Madrid heeft het pand tot monument bestempeld en tot ‘Bien Interes Cultural’ verklaard. Het is een neoklassiek gebouw met een oppervlakte van 1.500 vierkante meter. 

Het stadje Aranjuez behoorde lang toe aan de Spaanse koningshuizen. Tot de achttiende eeuw verbleven er voornamelijk koningen en mensen van adel. Het culturele landschap van de plaats werd in 2001 bijgeschreven op de werelderfgoedlijst van Unesco. 

Dit vind je misschien ook leuk