Formentera toonaangevend op gebied van recyclen glas in Spanje

door admin
Formentera toonaangevend op gebied van recyclen glas in Spanje

Op Formentera werd vorig jaar twee keer meer glas gerecycled dan op de Balearen en vier keer meer dan in heel Spanje. Via de bekende groene containers werd gemiddeld in heel Spanje 16,9 kilo glas per persoon weggegooid. Formentera staat met 77,1 kilo per persoon dus met stip bovenaan. Ibiza volgt met 54,6 kilo, Menorca met 33,2 kilo en Mallorca met 30,5 kilo per persoon in 2017.

Ecovidrio in Spanje

Ecovidrio is de non profit-organisatie die verantwoordelijk is voor het ophalen en recyclen van glas in Spanje. Om nog meer glas te kunnen recyclen, zijn in 2017 meer glascontainers geplaatst. Met deze toename aan containers, hadden de inwoners op de Balearen meer containers tot hun beschikking in vergelijking met het landelijk gemiddelde. In Spanje is de verhouding mens en glascontainer 1 op 213. Op de Balearen ligt dat ietsje hoger met 1 container op 208 mensen.

De horeca is de grootste leverancier van gebruikt glas. De helft van al het glasafval dat gerecycled wordt, is afkomstig uit bars en restaurants. Om het percentage gerecycled glas nog verder te verhogen, gaan de horeca en Ecovidrio nog nauwer samenwerken.

Projecten Ecovidrio in 2017

Zodoende heeft Ecovidrio in 2017 samengewerkt met 1.958 horecagelegenheden en heeft de organisatie bijna 1200 speciale afvalemmers voor glas uitgedeeld voor het afvoeren van gebruikt glas. Daarnaast startte Ecovidrio met een project waarin vijf gemeenten op Ibiza en vier op Menorca en Mallorca in de zomermaanden van 2017 ruim 8 miljoen kilo glas ophaalden.

Recyclen essentieel tegen klimaatverandering

Het recyclen van glas is essentieel om overexploitatie van natuurlijk grondstoffen en de klimaatverandering tegen te gaan. Ecovidrio vertelt dat door het scheiden van glas in de groene containers er 29.087 ton CO2-uitstoot is bespaard, wat hetzelfde is als wanneer er een jaar lang 7.123 auto’s minder rijden op de weg. Dat is een energiebesparing van 96.315 Megawatt uur waarmee je de stad Palma op Mallorca twee maanden lang van licht kunt voorzien.

Ecovidrio laat ook weten dat er 52.018 ton aan natuurlijke grondstoffen is bespaard. Directeur van de organisatie, José Manuel Núñez-Lagos, zegt dat ‘de constante ontwikkeling in de afgelopen twintig jaar in het scheiden en recyclen van glas de betrokkenheid van de Balearen goed laat zien. De groene container en het gedrag van de eilandbewoners van de Balearen zorgen voor mooie resultaten op het gebied van duurzaamheid.’

Dit vind je misschien ook leuk