Steeds meer wilde zwijnen in de buitenwijken van Barcelona

door admin
Steeds meer wilde zwijnen in de buitenwijken van Barcelona

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Barcelona (UAB) worden wilde zwijnen ook steeds agressiever naarmate ze langer in stedelijke gebieden verblijven. De dieren herkennen namelijk na verloop van tijd geen natuurlijk voedsel meer als ze zich lang hebben gevoed met resten van menselijk voedsel. 

Volgens dierenarts en onderzoeker aan de UAB Jorge Lopez Olvera is de aanwezigheid van wilde zwijnen (in het Spaans jabalí) de laatste 30 tot 40 jaar flink toegenomen in de stad. Ze worden het meest gezien aan de westkan en in zones waar het dier van oorsprong thuishoorde, maar waar nu bebouwing zijn oorspronkelijke habitat heeft bezet. Het gaat bijvoorbeeld om de zones aan de rand van het natuurgebied Collserola, Horta-Guinardó, Sarrià Sant-Gervasi, Les Corts, Nou Barris en Gràcia. 

In Collsera heeft het wilde zwijn geen natuurlijke vijanden meer, zodat de enige doodsoorzaak nog wordt gevormd door ouderdom, ziektes of eventuele verkeersongelukken. De voornaamste bronnen van voedsel vinden ze bij vuilnisbakken of bij plekken waar inwoners van de stad zwerfkatten te eten geven. 

De wilde zwijnen kunnen grote schade aanrichten aan parken, plantsoenen en tuinen doordat ze alles omwroeten. Ook veroorzaken ze soms verkeersongevallen. De beesten kunnen agressief worden wanneer ze oog in oog met een persoon komen te staan, vooral als ze die persoon zien als voedselbron of biggetjes bij zich hebben. Bovendien is er de kans dat de wilde zwijnen infectieziektes op de mens overdragen. 

Elke generatie zwijnen is bovendien meer gewend aan de aanwezigheid van mensen die ze vervolgens als voedselbron zien. Krijgt hij het niet, dan kan hij het gaan eisen. Zo raken ze hun natuurlijke voedsel bronnen zo ontwend dat ze deze vaak niet eens meer herkennen. 

De gemeente werkt al sinds 2013 samen met de universiteit om de toename van het aantal jabalís tegen te gaan. Zo worden er andere planten aan de rand van de stad geplant zodat deze gebieden minder aantrekkelijk worden, installeert men speciale vuilnisbakken waar de wilde zwijnen niet makkelijk bij kunnen en denkt men over sterilisatie. 

Dit vind je misschien ook leuk