Spoedzitting Spaanse ministerraad over Puigdemont

door admin
Spoedzitting Spaanse ministerraad over Puigdemont

Het is al de vierde poging van het Catalaanse parlement om een nieuwe regering te vormen. Als dit niet lukt voor 22 mei aanstaande wordt het parlement ontbonden en moeten de Catalanen opnieuw naar de stembus voor regionale verkiezingen. 

De partijen die voor onafhankelijkheid van Catalonië zijn, zijn het niet eens over de te nemen stappen om de politieke impasse in de autonome regio te doorbreken. Deze wordt sinds oktober bestuurd door de centrale regering in Madrid, na een onafhankelijkheidsverklaring van de toenmalige premier Puigdemont op basis van de resultaten van een door het grondwettelijk hof verboden referendum.

De ERC, wier leider Oriol Junqueras al maanden in voorarrest zit in een gevangenis in Madrid, acht de benoeming van Puigdemont tot nieuwe premier terwijl hij niet fysiek in Catalonië kan zijn ‘niet viabel’. Dit zei Marta Vilalta, woordvoerder van de partij. Ook wees ze op het belang om nieuwe verkiezingen te voorkomen. Die zouden de hudige separatistische meerderheid in het parlement wel eens om zeep kunnen helpen. 

Volgens de laatste berichten nemen de spanningen tussen de Spaanse premier Mariano Rajoy en de leider van de volgens peilingen op dit moment grootste partij van Spanje Ciudadanos, Albert Rivera toe over het onderwerp. Er volgt naar alle waarschijnlijkheid een beroep op de ongrondwettelijkheid van een benoeming tot premier op afstand van Puigdemont. Meer nieuws volgt. 

Dit vind je misschien ook leuk