Offensief tegen oogst bloedkoraal aan de Costa Brava

door admin
Offensief tegen oogst bloedkoraal aan de Costa Brava

Ze eisen per brief aan de minister dat de vergunningen worden ingetrokken. De organisaties wijzen erop dat de rode koraal niet alleen op de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) staat, maar ook dat de Catalaanse regering vorig jaar een tijdelijk moratorium uitvaardigde met daarin een verbod tot 2027 om bloedkoraal te oogsten. Ook de politieke partijen ERC, PDeCAT en ICV in het Europees Parlement hebben aan de Europese Commissie gevraagd maatregelen hieromtrent te nemen.

Stroperij en overexploitatie

Tussen Begur en de Franse grens bevindt 90% van de koraalkolonie zich in kritieke toestand. Dit zegt Joaquim Garrabou, onderzoeker bij CSIC en het Maritiem Wetenschappelijk instituut van Barcelona. ‘We moeten het koraal beschermen als we nog gezonde koloniën over willen houden. Alleen het volledig verbieden van de oogst kan de toestand van de rode koraal verbeteren’. Minister Isabel García Tejerina moet daarom een einde maken aan de de ‘stroperij en aan de overexploitatie’ van de soort, zo staat in de brief die zij ontving. Deze werd ondertekend door onder meer Ecologistas en Acción, SEO-Birdlife, WWF, Oceana, de universiteiten van Barcelona en Girona en 17 verenigingen van duikscholen en watersporten.

Met uitsterven bedreigd

In 2015 werd rood koraal (Corallium rubrum) bijgeschreven op de rode lijst van de IUCN van de Middellandse Zee in de categorie ‘met uitsterven bedreigd’. Dit vormde voor de regionale regering de aanleiding om de oogst ervan voor tien jaar te verbieden. Volgens de schrijvers van de brief namen de autoriteiten ook passende maatregelen om de rode koraal langs de Catalaanse kust volgens de aanbevelingen van de Algemene Commissie voor Visserij in de Middellandse Zee (CGPM) waar ook Spanje toe behoort. Echter de maatregelen van de regionale regering betreffen alleen de wateren die onder beheer van de regering vallen. Dat zijn de kustwateren maar niet de buitenwateren. En voor die buitenwateren zijn nu de vergunningen verstrekt.

Hoewel er koralen zijn aangetroffen tot op 1.000 meter diepte, is hun normale omgeving op plekken met een diepte tussen 15 en 20 meter. Dat koraal nu wordt gevangen in diepere gebieden is omdat ondiepere wateren al uitgeput zijn. Waar het vroeger alleen gedurende zes maanden per jaar mogelijk was koraal te oogsten, wordt het nu 365 dagen per jaar toegestaan. ‘De wetenschappelijke aanbevelingen die waarschuwen voor de ernstige toestand van de rode koraal en de noodzaak om er een oogstbeperking aan te koppelen, worden genegeerd’, zo stellen de organisaties in de brief.

Het onderscheidende kenmerk van rode koralen die vooral in de Middellandse Zee te vinden is, is het duurzame en intens gekleurde rode of roze skelet. Dit wordt vooral gebruikt voor het maken van sieraden. Rode koralen groeien op 10 tot 300 meter diepte op een rotsachtige zeebodem meestal in donkere omgevingen zoals grotten en kloven.

Dit vind je misschien ook leuk