Bijna 7 miljoen euro schade door grootschalige fraude bij het Alhambra

door admin
Bijna 7 miljoen euro schade door grootschalige fraude bij het Alhambra

In 2005 vermoedde de toenmalige directeur van de Raad van Bestuur van het Alhambra, María del Mar Villafranca, dat er gesjoemeld werd met entreebewijzen. In die periode groeide het toerisme in de stad met 4% terwijl het bezoekersaantal van het Alhambra met ongeveer 4% was afgenomen. Met behulp van een team van undercoveragenten kwam de fraude aan het licht.

Tussen 2002 en 2005 werd op grote schaal fraude gepleegd met het verstrekken van valse entreebewijzen. Het Openbaar Ministerie heeft berekend dat het Alhambra gedurende deze jaren 3,5 miljoen euro aan inkomsten heeft misgelopen. Daarnaast wordt er nog rekening gehouden met een bedrag aan mogelijke materiële schade van ruim 3 miljoen euro. Het Alhambra heeft een beperkte capaciteit van 300 bezoekers per half uur. Doordat dit bezoekersaantal stelselmatig is overschreden, heeft het monument mogelijk schade opgelopen.

Arrestaties

De eerste arrestaties vonden plaats in 2005 en pas in februari van dit jaar zijn een aantal personen veroordeeld voor de fraude met de entreebewijzen. Van de 48 verdachten werden 40 personen vrijgesproken. Francisco J. heeft de hoogste straf gekregen. Hij kreeg 7 maanden gevangenisstraf voor fraude, 10 maanden gevangenisstraf voor valsheid in geschriften en hij moet een bedrag van € 58.000 aan het Alhambra betalen.

In 2015 startten de onderzoeken naar de aanbesteding van contracten afgesloten tussen 2007 en 2015 met 8 verschillende bedrijven. Onder de 26 personen die begin mei van dit jaar zijn gearresteerd, zijn behalve zakenlieden en 11 medewerkers van de Raad van Bestuur van Alhambra, ook de voormalige directeur van het Alhambra, María del Mar Villafranca, de voormalige algemeen secretaris, Victoria Chamorro, en het voormalig hoofd van de economische afdeling, José María Visedo. Allen werden in 2015 ook aangehouden voor verhoor, omdat er toen al vraagtekens werden gezet bij het contract van het bedrijf dat de audiogidsen leverde.

Politiek

De vermeende fraude van de contracten heeft geleid tot felle kritiek van een aantal politieke partijen tijdens een debat. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.

Alhambra

Het Alhambra, het Rode Paleis, staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Jaarlijks bezichtigen meer dan 3 miljoen bezoekers dit prachtige bouwwerk dat gekenmerkt wordt door een mix van Moorse en Christelijke invloeden.

Dit vind je misschien ook leuk