Spaanse brandweerlieden vrijgesproken van mensensmokkel

door admin
Spaanse brandweerlieden vrijgesproken van mensensmokkel

De drie Spanjaarden afkomstig uit Sevilla werden op het Griekse eiland Lesbos aangehouden door de plaatselijke kustwacht, terwijl ze daar al maanden mee hadden samengewerkt. Vervolgens moesten ze zich voor de Griekse rechter verantwoorden. 

Begin mei werden ze alsnog op alle fronten vrijgesproiken van poging tot mensensmokkel. De Spanjaarden werkten als vrijwilligers voor de hulporganisatie Professional Emergency Aid (Proem-Aid). Ze waren in 2016 in Griekenland om daar Syrische vluchtelingen in de Egeïsche Zee te helpen.

Proem-Aid gaf aan blij te zijn met het vonnis en noemde het rechtvaardig en ziet het als een steun in de rug van de humanitaire hulpverlening. De Spaanse hulpverleners verschenen niet alleen voor de rechtbank. Ook twee Deense vrijwilligers van de Deense vrijwilligersorganisatie Team Humanity moesten zich voor de rechter verantwoorden.

Op 14 januari 2016 wilden de mannen de opvarenden van een gekapseisde boot  helpen, maar werden bij  terugkomst in de Griekse haven aangehouden door de Griekse kustwacht, ondanks dat ze de omgeslagen boot niet hadden kunnen vinden. Dezelfde kustwacht zou ze enkele dagen daarna nog om hulp vragen. Het vreemde aan deze zaak was dat deze mannen daarna nog 17 maanden in samenwerking met de Griekse autoriteiten hun humanitaire werk bleven verrichten.

Tijdens de rechtszaak kregen de Spanjaarden alle hulp van de Spaanse regering en het Andalusische bestuur. Hun Griekse advocaat vond de beschuldiging van de Griekse autoriteiten erg onduidelijke en was erg fel tijdens de rechtszaak. De rechter en de openbaar aanklager waren pietluttig. De Spanjaarden voerden tijdens de rechtszaak aan dat zij zich altijd aan de regels hebben gehouden en dat zij voordat zij uit de haven waren vertrokken, de Griekse autoriteiten op de hoogte hadden gebracht van hun vertrek. Verschillende leden van de Griekse kustwacht met wie deze Spanjaarden contact hadden tijdens hun verblijf in Griekenland, traden op als getuige.

Ook verklaarden de brandweerlieden dat zij alleen in Griekeland waren om mensenlevens te redden. Een van hen had zelfs zijn vakantiedagen opgenomen voor dit doel. Een raadslid uit Andalusië benadrukte dat deze mannen bekwame ambtenaren zijn en dat zij inmiddels duizenden levens hebben gered via Proem-Aid. De uitspraak van de Griekse rechtbank is wordt door velen gezien als een aanmoediging van de humanitaire hulp. De drie brandweerlieden hebben aangegeven opnieuw levens te willen redden in de Middellandse Zee.

Dit vind je misschien ook leuk