Hooggerechtshof Andalusië kiest voor natuur en niet voor steen in Tarifa

door admin
Hooggerechtshof Andalusië kiest voor natuur en niet voor steen in Tarifa

Op een plot van 740.000 vierkante meter bij de duin van Valdevaqueros moest de macro-urbanisatie verschijnen. Tarifa trekt veel toeristen. De zee hier is erg geliefd onder (kite)surfers vanwege de wind die hier bijna altijd zorgt voor ideale golven.

De uitspraak van het hooggerechtshof trekt nu een streep door het akkoord dat in mei 2012 werd bereikt in de gemeente Tarifa met steun van de partijen PP en PSOE. De milieugroepering Ecologistas en Acción is erg blij met de uitspraak van het hooggerechtshof: ‘Dit is het beste nieuws dat onze kust en samenleving voor het beginnende toeristenseizoen kan ontvangen. Dit verzekert het behoud van een van de meest maagdelijke, waardevolle en beroemde stukken kust in het zuiden van Europa’, aldus de groep in een persbericht.

Volgens hen ‘verklaart’ de uitspraak ‘op krachtige wijze de illegaliteit van het project’ en de ‘nietigheid ervan’ omdat de plannen nooit zijn onderworpen aan milieubeoordelingsprocedures, terwijl dat wel verplicht is. Met de uitspraak wordt ook het ‘grote belang’ benadrukt van de milieu- en natuurwaarden’ van het gebied.

Deze waarden werden bovendien op regionaal, nationaal en Europees niveau bevestigd door de grond als natuurpark, plek van communautair belang, zone van speciale bescherming van vogels en als biosfeerreservaat te bestempelen.

‘De macro-urbanisatie zou talloze wetten, bestemmings- en milieuplannen overtreden’, aldus stelt de actiegroep in de verklaring. Ecologistas en Acción werkt er naar eigen zeggen hard aan dat alle stedelijke vernieuwingsplannen uit het tijdperk van de vastgoedzeepbel waarmee miljoenen vierkante meter tot bebouwbaar gebied werden verklaard, worden herzien. Alleen al in Tarifa ging het om 8 macrourbanisaties langs de kust met een totaaloppervlak van ruim 5,5 miljoen vierkante meter.

Dit vind je misschien ook leuk