Het gaat relatief goed met de bruine beer, de lynx en de wolf in Spanje

door admin
Het gaat relatief goed met de bruine beer, de lynx en de wolf in Spanje

Dit netwerk van beschermde natuurgebieden vormt het belangrijkste instrument voor de Europese Unie om diersoorten en natuur te behouden. Dat het goed gaat met de drie bovengenoemde soorten werd maandag meegedeeld door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voeding en Milieu (Amapa) dat deelnam aan het debat #BioLíderes de la Biodiversidad, georganiseerd door Servimedia in samenwerking met de Stichting Biodiversiteit van het ministerie. De aanleiding was de Europese dag van Red Natura 2000 op maandag 21 mei en de Werelddag van de Biologische Diversiteit op dinsdag 22 mei.  

Bijna 30% van Spanje beschermd gebied

Beschermd natuurgebied in Spanje maakt 27% uit van het vasteland en 8% van de zee. In totaal draagt Spanje 18% bij aan het beschermde oppervlak waar Red Natura 2000 uit bestaat. In de beschermde gebieden leeft 37% van alle flora en fauna van de Europese Unie. Hiervan is Spanje een van de landen met de meest gevarieerde biodiversiteit in de hele EU.

De bruine beer

Bruine beren leven in beschermde gebieden in het Cantabrische gebergte en de Pyreneëen. Hier hebben de beren de categorie ‘met uitsterven bedreigd’ ingeruild voor ‘een hoopvolle populatie’. Naar schatting leven er nu 300 beren in het wild.

Iberische lynx

De lynx was eveneens bijna uitgestorven, maar werd gered mede dankzij het project Life en de terugplaatsing in de natuur van in gevangenschap geboren lynxen. Volgens de laatste telling leven er nu 500 lynxen in Spanje.

Wolven

Ook de wolven vormden lang een met uitsterven bedreigde diersoort. Inmiddels leven er volgens experts 297 roedels in Castilla y León (179), Asturias (37) en Cantabrië (12). Met gemiddeld 7 wolven per roedel komt het totaal uit op 2.000 exemplaren.

Zesde uitstervingsgolf

Ondanks positieve berichten, was niet alle informatie tijdens het congres hoopgevend. De planeet zou zich ten volle in de zesde wereldwijde uitstervinggolf van soorten bevinden. De mate waarin soorten verdwijnen is gelijk aan die van 45 miljoen jaar geleden toen er een einde kwam aan de dinosauriërs. Het verschil is dat de uitstervingsgolf nu het gevolg is van menselijke activiteit, terwijl de voorgaande werden veroorzaakt door meteorieten, vulkaanuitbarstingen of andere natuurlijke oorzaken.

Positief is dan weer wel dat men weet wat de oorzaak is van het verlies aan biodiversiteit en wat mogelijke oplossingen kunnen zijn.

Dit vind je misschien ook leuk