Spanje loopt achter met Europese drinkwaternomen

door admin
Spanje loopt achter met Europese drinkwaternomen

De Commissie verzoekt de Spaanse autoriteiten de omzetting van de drinkwaterrichtlijn in de nationale wetgeving te voltooien. Het doel van deze communautaire richtlijn is de volksgezondheid te beschermen tegen schadelijke effecten van verontreiniging van voor consumptie bestemd water door ervoor te zorgen dat het water veilig en schoon is.

De lidstaten moesten al vóór 27 oktober 2017 maatregelen nemen om hun regelgeving aan te passen. Spanje heeft erkend dat de verschillende autoriteiten nog bezig zijn met de voorbereiding van de nodige maatregelen om aan de richtlijn in kwestie te voldoen.

De Commissie stuurt nu een met redenen omkleed advies. In een dergelijk document stelt de Commissie zich op het standpunt dat een lidstaat in strijd handelt met het EU-recht en geeft die lidstaat meestal twee maanden de tijd om die strijdigheid op te heffen. Doet de lidstaat dat niet, dan kan de Commissie naar het EU-Hof stappen.

Chloorsmaak

In Spanje verschilt de kwaliteit van het water per regio. Soms is het water op zich veilig om te drinken maar is het gereinigd met chloor, wat een zwembadsmaakje geeft. Vaak trekt de chloorsmaak weg als je het een half uurtje laat staan of er een klein beetje citroen aan toevoegt. Veel Spanjaarden maken gebruik van flessenwater in verband  met deze chloorsmaak.

IJsblokjes

Vertrouw je het water in een land niet helemaal, wees dan voorzichtig met ijsklontjes en rauwe groenten en fruit dat in kraanwater is gewassen. Je kunt ervoor kiezen om zelf water te koken om het geschikt te maken voor consumptie. Laat het water ten minstens drie minuten koken. Als je het vervolgens bewaart in een schone fles of karaf blijft het tot twee dagen goed.

Dit vind je misschien ook leuk