Politie arresteert 22 personen in corruptiezaak Catalaanse overheden

door admin
Politie arresteert 22 personen in corruptiezaak Catalaanse overheden

De gearresteerden worden ervan verdacht geld te hebben weggesluisd dat was bestemd voor projecten in ontwikkelingslanden, zo melden bronnen bij de Spaanse politie in de media. Onder de gearresteerden is Salvador Esteve, voormalig voorzitter van de Provincie Barcelona voor de partij CiU en ex-burgemeester van Martorell. 

De politie voorziet in totaal 30 aanhoudingen te doen op verschillende plekken in Catalonië terwijl de overheidsgebouwen en kantoren van bedrijven die mogelijk ook van de fraude hebben geprofiteerd worden onderzocht. Ook onderzocht worden de burgemeester van Tordera en afgevaardigde bij de provincie Joan Carles García, een ex-topambtenaar bij de provincie Barcelona, Jordi Castells en Víctor Terradellas, gelieerd aan CATmón, waarvan de website buiten gebruik is, die erop is gericht om internationale erkenning te zoeken voor de ‘Catalaanse natie’. 

Met de fraude zou minstens twee miljoen euro gepaard. Het geld was officieel bestemd voor ontwikkelingsprojecten in Latijns-Amerika, Marrokko en Bosnië. De rechter gaf toestemming om minstens twintig kantoren, woningen en bedrijven binnen te vallen, waaronder het hoofdkantoor van CATmón en het kantoor voor ontwikkelingssamenwerking. De arrestaties volgen op ruim twee jaar onderzoek door agenten van UDEF. 

Het verduisterde geld zou zijn gebruikt voor organisaties die waren gelieerd aan het vroegere onafhankelijkheidsproces, maar in principe werd het niet direct uitgegeven om het onafhankelijkheidsproces te financieren. 

De begroting voor 2017 van Catalonië meldt een bedrag van 17,4 miljoen euro voor internationale samenwerking. Deze zou moeten zijn verdeeld tussen het ministerie van Institutionele Zaken en Buitenland, aangestuurd door Raül Romeva en het Catalaanse agentschap voor Samenwerking. 

Dit vind je misschien ook leuk