Redenen waarom de Spaanse politie je auto in beslag kan nemen

door admin
Redenen waarom de Spaanse politie je auto in beslag kan nemen

Het gebruiken van een radarverklikker is eveneens verboden. Als je een verkeersovertreding begaat, kun je daarvoor een boete krijgen, aftrek van punten van je rijbewijs of zelfs een rijverbod. De DGT, de Spaanse rijksdienst voor wegverkeer, maakte onlangs via Twitter een aantal wijzigingen in de Verkeerswet bekend en somde daarbij de redenen op waarom in Spanje conform de Wegen Verkeers Wet je auto van de weg gehaald kan worden. 

Hieronder volgen de 11 overtredingen die ertoe kunnen leiden dat je auto in beslag wordt genomen. 

Geen autostoeltje of kinderzitje

Het niet gebruiken van een autostoeltje of het gebruiken van een autostoeltje dat niet voldoet aan de vereisten van de verkeerswet is nieuw opgenomen in de wet als reden om je auto te inmobiliseren. In Spanje moeten kinderen tot 1.35 meter in een autostoeltje of stoelverhoger (afhankelijk van hun leeftijd) zitten. 

Auto vol gebreken

Onder gebreken wordt verstaan: Zonder autolichten aan rijden; Zonder of met slecht functionerend remsysteem rijden; Ernstige deuken in het voertuig hebben of rijden in een voertuig dat niet ITV (het Spaanse APK) gekeurd is.

Onverzekerd rondrijden

Je auto moet net als in andere landen ook in Spanje verzekerd zijn. Alle basis-autoverzekeringen in Spanje beschikken minimaal over een WA-dekking. Zorg er ook voor dat je je verzekeringsbewijs altijd bij je hebt als je gaat rijden. 

Rijden zonder (geldig) rijbewijs

Heb je geen geldig rijbewijs, dan mag je niet rijden. Dat is simpel. Maar er zijn ook mensen die wel een geldig rijbewijs hebben, maar dit niet bij zich dragen. Dit is officieel verboden. Meestal kun je het later alsnog tonen bij een politiebureau in de buurt, maar een agent mag daarvoor je auto inmobiliseren. 

Rijden onder invloed van drugs of alcohol

Deze reden spreekt voor zich. Kleine overschrijdingen zullen worden bestraft met geldboetes en/of aftrek van punten van het rijbewijs. Maak je het als bestuurder te gortig, dan mag je auto van de weg worden gehaald.

Onvoldoende uitgeruste beroepschauffeurs 

Mensen voor wie hun beroep met zich meebrengt dat ze vele uren op de weg zitten, dienen op gezette tijden rust te nemen. Komt de politie erachter dat je geen rusttijd hebt genomen, mag deze je auto van de weg halen.

Zonder helm op een brom- of motorfiets rijden

Brommer- en motorrijders zonder helm zullen worden aangehouden. Voor fietsers gelden andere regels. Soms zul je wegkomen met een boete, maar het is voor de politie een geoorloofde reden om je voertuig van de weg te halen. 

Uitlaatgassen

Er zijn maxima gesteld voor de mate waarin een auto of ander voertuig uitlaatgassen mag produceren. Wordt deze overschreden dan kan dat ook een reden zijn om je auto van de weg te halen.

Teveel passagiers

Een auto mag zoveel inzittenden hebben als er plaatsen met gordel in de auto aanwezig zijn. Zitten er twee keer zoveel mensen in als het aantal officiële zitplaatsen dan wordt de auto in beslag genomen. Voor bijvoorbeeld één passagier extra kan een boete worden uitgeschreven. 

Manipulatie van snelheidsmeter of snelheidsbegrenzer

Wanneer je wordt aangehouden en de Guardia Civil kan aantonen of vermoeden dat er aan de snelheidsmeter of -begrenzer is gesleuteld, kan dit een reden zijn tot het (tijdelijk) moeten inleveren van je auto. 

Radarverklikkers

Apparatuur die ervoor is gemaakt om te weten waar radars of flitspalen zijn geïnstalleerd en daarmee te ontkomen aan het toezicht van DGT is verboden. 

Dit vind je misschien ook leuk