Experts waarschuwen voor kakkerlakkenplaag deze zomer in Spanje

door admin
Experts waarschuwen voor kakkerlakkenplaag deze zomer in Spanje

Warmte en vochtigheid zorgen ervoor dat kakkerlakken ‘hun natuurlijke habitat verlaten’ op zoek naar ‘nieuwe schuilplaatsen  met water, voedsel en een optimale temperatuur’. Dit kan ertoe leiden dat de door vele gehate insecten zich installeren in woningen, balkons en tuinen in plaats van het riool, zo schrijft de vereniging in een persbericht. Het heeft relatief veel en lang geregend in Spanje dit voorjaar waardoor er extra veel vochtige plekken zijn waar de insecten zich thuis voelen. 

Problemen veroorzaakt door kakkerlakken gaan verder dan die op het gebied van hygiëne. Kakkerlakken kunnen ook voedingsmiddelen verontreinigen en daarmee grote economische verliezen teweegbrengen. Daarbij bestaat er het risico op overdracht van ziektes zoals dysenterie (een zware vorm van diarree) of salmonellose (een besmettelijke darmziekte) en het opwekken van allergieën.

Preventieve maatregelen

ANECPLA wijst erop dat kakkerlakken nachtdieren zijn, maar dat je ze als de aantallen toenemen of een plaag dichterbij komt op zoek naar voedsel ook goed overdag kunt zoen.  De organisatie adviseert als preventieve maatregel tegen huishoudelijke plagen allereerst alle bronnen van water of voedsel buiten bereik van de insecten te houden. Bewaar voedsel in strak te sluiten containers en zorg dat je vuilnisbak een strak deksel heeft. Reinig veelvuldig je keuken en ga regelmatig met je stofzuiger rond en ventileer je woning goed. Herstel lekkende kranen en dicht gaten rond plinten, tussen keukenkasten, leidingen, deuren en ramen met staalwol, kopergaas, cement of stopverf. Houd je woning goed geventileerd en reinig de mogelijke plekken waar ze nesten bouwen.

Control de Plagas

Zodra je kakkerlakken in je woning aantreft, neem dan contact op met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwijderen van plagen. Dit heet in Spanje ‘control de plagas’. ANECPLA raadt het gebruik van huishoudelijke sprays om kakkerlakken te doden af. Deze zullen namelijk het probleem eerder verplaatsen en daarmee verergeren, dan ermee afrekenen.

Meest voorkomende kakkerlakken in Spanje

De in Spanje meest voorkomende soorten kakkerlakken zijn de Blattella germanica, die in Spanje wordt aangeduid als ‘la rubia’ (het blondje) en in Nederland de Duitse kakkerlak wordt genoemd. Deze komt het meeste voor in woningen. Het insect kan tot 13 millimeter lang worden en is geel tot licht oranjebruin en komt het meeste voor binnen in woningen.

Dan is er nog de Blatta orientalis ofwel de oosterse kakkerlak. Deze is zwart, kan tot 2,5 centimeter lang zijn en huist vooral in stedelijke gebieden. De laatste jaren is er echter een derde soort van invasieve aard en een rode kleur bijgekomen. Deze is ook bekend als de ‘super kakkerlak’: de Periplaneta americana die in Spanje terechtkwam via boten vanaf de Middellandse Zee. In Madrid is onlangs nog een nieuwe soort waargenomen. Dit is de Periplaneta australisiae die inmiddels ook op de Canarische Eilanden werd gezien en in de Baskische provincie Guipuzcoa.

Dit vind je misschien ook leuk