Schip Aquarius met honderden migranten aan boord mag naar Spanje

door admin
Schip Aquarius met honderden migranten aan boord mag naar Spanje

Onder de migranten op het schip van de van de hulporganisatie SOS Méditerranée bevinden zich zeven zwangere vrouwen en 123 minderjarigen zonder begeleiding. Van geen van beide landen kreeg Aquarius toestemming om aan te leggen. In een persbericht schrijft Sanchéz dat de boot in de haven van Valencia opgevangen moet worden.

Nadat Italië had geweigerd het schip te laten aanmeren, vroeg het land of Malta de opvarenden wilde opvangen. Dit zag de regering van het eiland echter ook niet zitten en verwees Aquarius weer terug naar Italië omdat het daar het dichtst bij ligt. Het schip ligt op 35 zeemijl van Italië en 27 zeemijl van Malta. 

In Italië beklaagde afgelopen weekend de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini over de houding van andere EU-landen. ‘Malta vangt niemand op. Frankrijk stuurt mensen bij de grens terug en Spanje verdedigt de grens met wapens’, zo schreef hij op Facebook en liet vervolgens weten dat Italië ‘nee’ zal zeggen tegen illegale migratie en mensensmokkel. De Italiaanse minister gebruikte de hashtag #chiudiamoiporti (we sluiten de havens) bij een bericht waarin hij voor het reddingsschip Sea Watch 3 van een Duitse hulporganisatie die vaart onder de Nederlandse vlag en voor de kust van Libië is. ‘Daar wachten ze om de zoveelste lading migranten op te halen en naar Italië te brengen.’

Het probleem is nu dat het aanbod van Spanje formeel gezien Aquarius nog niet heeft bereikt. Het schip drijft doelloos rond op de Middellandse Zee. Verschillende passagiers hebben medische zorg nodig, vanwege brandwonden door benzine in het water en onderkoelingsverschijnselen. Veel van de opvarenden werden door de Italiaanse marine en de kustwacht uit zee gered.

Hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) zegt dat het nog drie dagen varen is naar Valencia. Dat is te lang voor de zwangere vrouwen en de gewonden op de boot, zo liet de organisatie weten op Twitter. Ook dreigt er een voedsel- en watertekort. Wel heeft Malta eten en water gebracht. Ondertussen loopt de spanning onder de opvarenden op in afwachting van een beslissing.

UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties en de Europese Commissie riepen maandag op de patstelling rond de Aquarius te doorbreken. 

Dit vind je misschien ook leuk