Partido Popular opnieuw veroordeeld voor corruptie

door admin
Partido Popular opnieuw veroordeeld voor corruptie

Het gaat om de periode dat Francisco Camps de minister-president van de regio was. Ondanks de veroordeling van de PP zat Camps zelf dit keer niet in de beklaagdenbank. De uitspraken werden gedaan in de Valenciaanse tak van de corruptiezaak Gürtel. De campagnes in aanloop naar de gemeenteraads- en regionale verkiezingen van 2007 en de algemene verkiezingen van 2008 van de PPCV werden deels op illegale wijze gefinancierd. 

De al eerder in de landelijke strafzaak veroordeelde Francisco Correa (het brein achter de zaak Gürtel) is nu weer veroordeeld. Ditmaal voor een gevangenisstraf van 5 jaar en 3 maanden. Zijn rechterhand Pablo Crespo krijgt 5 jaar cel opgeleg en andere vertrouweling Álvaro Pérez zal 6 jaar en 9 maanden achter de tralies verdwijnen. Allen kunnen in aanmerking komen voor strafvermindering als ze meewerken, betalen voor de geleden schade en voor Correa geldt een eventuele strafvermindering als hij ruim 2 miljoen euro terugbetaald die hij op een rekening in Zwitserland heeft staan. 

Vijftien dagen geleden deed de rechter uitspraak in de landelijke tak van deze grote corruptiezaak waarbij veel PP-kopstukken betrokken waren en die de aanleiding vormde voor de motie van wantrouwen van de PSOE die premier Mariano Rajoy ten val bracht. 

De rechter in Valencia acht nu bewezen dat de PP in Valencia in ruil voor lucratieve contracten geld van de bevoordeelde bedrijven ontving voor de verkiezingscampagnes. Het oordeel van de rechter is gebaseerd op de verklaring van 9 zakenlieden die hebben erkend geld aan de PP te hebben betaald.

Dit vind je misschien ook leuk