Krakers in Spanje gaan steeds professioneler te werk

door admin
Krakers in Spanje gaan steeds professioneler te werk

Krakers maken misbruik van gemeentelijke voorzieningen zoals de sociale dienst, waardoor ze soms voor lange perioden een woning bezetten. Worden ze daar uiteindelijk uit gezet, dan kraken ze gewoon weer een andere woning. 

Geweldadige krakers

Beroepskrakers zijn niet per se arme mensen. Sommigen rijden rond in dure auto’s en wonen in luxe huizen. De Duitse televisiezender van het weekblad Der Spiegel publiceerde onlangs een reportage over dit fenomeen op Mallorca en bezocht daarvoor een gekraakte woning.

De krakers in deze woning bedreigden de journalisten op straat en dreigden hen in elkaar te slaan. Ook beweerden zij portretrecht te hebben en dreigden zij de politie te bellen. De hele reportage is hier te zien. Meer dan 800.000 Duitsers keken al naar deze betreurenswaardige beelden.

De werkwijze van de sociale diensten

De krakers vinden elke keer nieuwe manieren om de wet te omzeilen. Een ervan wordt de ’tactiek van de sociale diensten’ genoemd. De meeste gemeenten registreren krakers en verdelen ze in twee groepen: een groep die huizen kraakt omdat ze niet willen betalen voor een woning en de groep die huizen bezet omdat de afzonderlijke krakers zich geen woning kunnen veroorloven. De groep die geen woning kan betalen wordt doorverzen naar de gemeentelijke sociale dienst, die vervolgens met de eigenaar van de woning bemiddelt om zo tot een akkoord over de huurprijs te komen.

Het is de opportunistische krakers al lang opgevallen dat wie de hulp van de sociale dienst inroept zelden uit de gekraakte woningen wordt gezet. De beroepskrakers bezetten eerst een woning waar de bank beslag op heeft gelegd, of een huis waarvan niet bekend is wie de eigenaar is of waarvan de eigenaar onlangs is overleden. Komt de politie vervolgens aan de deur, dan beweren de krakers dat ze arm zijn en dat ze hulp nodig hebben van de sociale dienst bij het bemiddelen met de eigenaar. Zo mogen ze langer in de woning blijven. Feitelijk is het helemaal hun bedoeling niet om hulp te krijgen en willen ze geen huur betalen. Zo verstrijkt de tijd. Pas als er bewijs is dat de kraak onwettig is, zoeken de krakers een nieuwe woning en begint het hele proces van voren af aan en kunnen de krakers altijd gratis wonen. Het kan ze niet schelen dat ez hiermee personen benadelen die het werkelijk moeilijk hebben. 

Het krakersprobleem verspreid zich over heel Mallorca. Er zijn zelfs gevallen bekend waar de illegale bezetters de woning doorverhuren of leegroven.

De woning niet verlaten

Een zekere P.L. vertelde aan een krant uit Mallorca wat hem overkwam. P.L. had zijn appartement verkocht en een aanbetaling gedaan op een nieuw appartement in Palma. Terwijl zijn nieuwe woning werd verbouwd, huurde hij tijdelijk een appartement in de wijk Son Gotleu. Toen hij eindelijk zijn nieuwe appartement kon betrekken, kwam hij  in een vervelende situatie terecht. “Op een zaterdag hielpen vrienden mij met de verhuizing. Terwijl wij mijn meubels naar een bestelwagen brachten, kwam een groep onbeschaamde personen dichterbij. Ze bleven ons in de gaten houden en wachtten tot wij het appartement zouden verlaten.” Het appartement was van een stel van in de tachtig dat in een andere wijk woonde. “Ze smeekten mij om in het appartement te blijven tot maandag. Hun zoon was namelijk op vakantie en de krakers zouden de woning zeker bezetten. Uiteindelijk zat ik het hele weekend opgesloten in het lege appartement. Ik moest op een matras op de grond slapen”.

Een inwoner uit Marratxi vertelde over een ander geval. “Het huis van een buurman werd gekraakt terwijl hij op zijn werk was. Toen hij daarvan terugkeerde, trof hij twee personen in zijn huis aan.” De situatie liep uit de hand. “De buurman werd woest, liet zich helemaal gaan en zette ze de deur uit”. De politie werd erbij betrokken. Het was een heel gedoe. 

Cijfers

Cijfers van het nationaal bureau voor de statistiek INE tonen dat er ongeveer 3,5 miljoen lege woningen zijn in Spanje. Niet alle kraken worden gemeld, zoals die in het geval van woningen die eigendom zijn van de bank, woningen waarvan de eigenaar is overleden of waarvan (nog) niet bekend is wie de eigenaar is. Er worden ongeveer 10.000 kraken per jaar gemeld volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Veroordelingen voor kraken zijn enorm toegenomen in de afgelopen tien jaar. In 2008 werden 488 personen veroordeeld voor deze misdaad terwijl in 2016 meer dan 6.000 personen schuldig zijn verklaard voor deze overtreding. Het aantal kraken is bovenmatig toegenomen vanaf het begin van het economisch herstel. Van het jaar 2015 naar het jaar 2016 vond een grote toename plaats en in Mallorca wordt het probleem alsmaar groter.

Dit vind je misschien ook leuk