Grote zwerm kwallen overspoelt stranden van Nerja tot Benalmádena

door admin
Grote zwerm kwallen overspoelt stranden van Nerja tot Benalmádena

Gemeentes hesen de gele vlag en met hulp van tractoren en vissersboten werden duizenden exemplaren verwijderd. Het was het eerste echte strandweekend met onvervalst warm zomerweer. Vanaf vrijdagmiddag werden strandgangers langs de kust ten oosten van Málaga echter vergezeld van een enorme kwallenplaag, waardoor ze niet de zee in konden. De kwallen werden gesignaleerd van Nerja tot en met de stranden van de visserswijk El Palo in de provinciehoofdstad. 

De plaag dwong de gemeenten van Nerja, Torrox, Algarrobo, Vélez-Málaga en Rincón de la Victoria ertoe de gele vlaggen en/of kwallenvlaggen te hijsen om strandgangers te waarschuwen voor het ongemak. De schoonmaakploegen werden opgetrommeld om de kwallen uit de zee en van het strand te verwijderen. Ondanks dat de kwallen in aantallen zijn verminderd ten oosten van Málaga, hangt daar nog steeds de gele vlag. Vanaf zondag werden er gedurende de dag steeds meer kwallen gesignaleerd langs de rest van de kust van Málaga en ook in Torremolinos en Benalmádena. 

Parelkwal

De parelkwal (Pelagia noctiluca) kan een diameter hebben van ongeveer 10 centimeter, heeft acht tentakels met netelcellen en nog acht lange neteldraden. Als de kwal zich bedreigd voelt, neemt hij ’s nachts een goed zichtbare roodpaars oplichtende kleur aan. 

Ze kunnen zoals dat het afgelopen weekeind het geval was, voor een echte plaag zorgen. De oorzaak van zulke plagen is niet bekend. Wel zei Jesús Bellido van Aula del Mar in Málaga dat de weersomstandigheden dit jaar perfect zijn geweest om nu deze plaag te veroorzaken. Relatief veel regen in de winter en in het voorjaar in combinatie met harde wind, afwisselend westen- en oostenwind en gedurende vele dagen achtereen hebben de komst van de kwallen aangetrokken. Bellido kon echter niet zeggen of er dit jaar meer kwallen zijn dan een paar jaar geleden. Wel zegt hij dat een gebrek aan natuurlijke vijanden zoals tonijn, zwaardvis en de lederschildpad tot een vermeerdering van het aantal kwallen kan leiden.  

Beet lastig maar niet dodelijk

Kom je in aanraking met de parelkwal, dan kan dat (ernstige) pijn veroorzaken. De plek kan langdurig jeuken, rood worden en opzwellen. In gevallen van allergie kan er duizeligheid en misselijkheid optreden. Een steek is het beste te behandelen door de plek uit te spoelen met zout water en daarna koelen met ijs. 

Dit vind je misschien ook leuk