Geredde migranten krijgen zelfde behandeling als alle vluchtelingen in Spanje

door admin
Geredde migranten krijgen zelfde behandeling als alle vluchtelingen in Spanje

Op 8 juni hebben mariniers, tientallen reddingsmedewerkers, SOS Mediterranée en Artsen zonder Grenzen met drie schepen 629 migranten gered uit de Middellandse Zee. Na acht dagen op zee, konden afgelopen zondag al deze migranten – plus een baby die aan boord is geboren – veilig aan land gaan in de haven van Valencia. Eerder die week werden de schepen geweigerd in Italië en Malta. Ze zetten toen koers richting Valencia aangezien Spanje het enige land was dat toestemming had gegeven om aan te meren en alle mensen op te vangen.  

Het eerste schip Datillo met 274 migranten kwam zondag om 6.50 uur aan in Valencia. Schip nummer twee Aquarius legde om 11.00 aan en bracht 106 migranten mee. Het laatste schip Orione kwam met 250 mensen als laatste aan in de haven van Valencia.

Medische check en registratie door Policia Nacional

Alle migranten hebben in de haven een eerste medische check gehad. Vervolgens zijn ze overgebracht naar een speciale ruimte die de Spaanse rijkspolitie, de Policia Nacional, tijdelijk heeft opgezet. In deze ruimte houden 64 gespecialiseerde ambtenaren zich bezig met de identificatie van de migranten.

Nadat de identificatieprocedure afgerond is, worden de migranten overgebracht naar een andere ruimte van de Policia Nacional. Hier zorgen 52 medewerkers voor het afnemen van vingerafdrukken om alle migranten correct te kunnen registreren.

Gedurende het hele proces zullen de migranten begeleid worden door beveiligingsagenten zodat alle migranten correct en volledig kunnen worden geregistreerd en geïdentificeerd. Ook moeten deze agenten zorgdragen voor de veiligheid van de migranten en zijn ze verantwoordelijk voor het vervoer van en naar ziekenhuizen voor de migranten die extra medische zorg nodig hebben.

Iedereen een gelijke behandeling

Spanje zal de geredde migranten behandelen als elke andere migrant in Spanje. ‘Zij zullen op dezelfde manier worden behandeld als elke vluchteling en we zullen elk geval afzonderlijk onderzoeken’, zei Fernando Grande-Marlaska, de minister van Binnenlandse Zaken in Spanje.

‘Bedankt voor de ontvangst in Valencia’

Dat waren de eerste woorden van David Bebersluis, hoofd medische staff van Aquarius, tijdens de persconferentie in Valencia. Hij bedankte Valencia samen met coördinator Nicolla Stalla van reddingsorganisatie SOS Mediterranée tijdens de persconferentie in Valencia.

De bemanning van reddingsschip Aquarius bedankt Spanje dat ze gisteren in Valencia wel mochten aanmeren en dat Spanje de honderden migranten, die uit de Middellandse Zee zijn gered, opvangt. Daarmee zorgt Spanje ervoor dat er een goed einde komt aan de verschrikkelijke week die de bemanning en alle opvarenden hebben doorstaan.

Dit vind je misschien ook leuk