Bárcenas wil zelfde behandeling als zwager Spaanse koning

door admin
Bárcenas wil zelfde behandeling als zwager Spaanse koning

Daartoe heeft de voormalige penningmeester van de politieke partij Partido Popular (PP) een verzoek ingediend bij het Spaanse hof. Hij wil dezelfde behandeling krijgen als andere voor corruptie veroordeelde figuren. Zijn belangrijkste voorbeeld daarbij is de zwager van de Spaanse koning, Iñaki Urdangarín. Die was vrij om te gaan en staan waar hij wilde tot de uitspraak van het hooggerechtshof. Bárcenas zit al jaren vast in een Madrileense gevangenis voor zijn rol in onder meer de corruptiezaak Gürtel.

Bárcenas geeft aan als belangrijkste argument dat de kans dat hij ongezien het land kan ontvluchten vrij klein is. Hij is immers inmiddels in heel Spanje een ‘alom bekend en zodoende herkenbare persoon.’ Die bekendheid leidt ertoe dat elke stap die hij zet wordt gevolgd. Dat maakt hem tot een uitzonderlijk geval in de Spaanse rechtswereld.

Zodoende heeft Bárcenas een verzoek tot nietigheid ingediend bij het hof wegens schending van zijn basisrechten. Opsluiting vóór de uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof is in zijn optiek en die van zijn advocaten in strijd met zijn recht op gerechtelijke bescherming en het recht op gelijke behandeling, zoals vastgesteld in de Spaanse grondwet. Dat hij nu vastzit, is volgens hem het gevolg van ‘ongefundeerde, onrechtvaardige, discriminerende en onredelijke’ gerechtelijke uitspraken.

Hij wijst eveneens op het feit dat de rechtbank op 13 juni de uitspraak van 28 mei bekrachtigde waarin werd besloten dat hij zonder borg gevangen zou worden genomen. Die beslissing werd genomen op basis van de hoogte van zijn gevangenisstraf. Bárcenas ervaart het als vooruitlopen op een vonnis dat nog niet definitief is.

Bárcenas denkt dat de rechters hem gebruiken als afschrikvoorbeeld. Dat ervaart hij als een puur politieke zet. Dat ‘andere landgenoten die zich in dezelfde situatie bevinden en voor wie het rechtssysteem wel naar behoren werkt’, wijst erop dat er met verschillende maten wordt gemeten. Zo werd voormalig lid van de Spaanse koninklijke familie, Urdangarin, pas na de uitspraak van het Spaanse hooggerechtshof gevangen gezet. 

‘Pas als een veroordeling definitief is, hoort er gestraft te worden. Pas op dat moment mag volgens de wet de veroordeelde zonder borgtocht in voorlopige hechtenis worden genomen, na een weloverwogen beoordeling van zijn persoonlijke omstandigheden’, aldus zijn advocaten.

Dit vind je misschien ook leuk