Save the Children wil meer actie Spaanse overheid tegen pesten op school

door admin
Save the Children wil meer actie Spaanse overheid tegen pesten op school

Een enquête van Save the Children, een ontwikkelingsorganisatie die opkomt voor de rechten van kinderen, heeft aan het licht gebracht dat meer dan de helft van de Spaanse kinderen beweert het slachtoffer te zijn geweest van lichamelijk of psychisch geweld op school. Het gaat voornamelijk om spot, geroddel en slaan. 

Lichamelijk geweld komt vaker voor bij jongens; vooral bij kleine jongens. Meisjes gebruiken vaak psychisch geweld. Het is een bepaald type kind dat vaak het slachtoffer is van pestgedrag. 64% van de ondervraagden denkt dat kinderen met overgewicht of die een bril dragen gepest worden; 47% denkt dat het kinderen met problemen of een beperking het slachtoffer van geweld zijn en 42% denkt dat kinderen met een andere seksuele voorkeur vaker slachtoffer van geweld op school zijn.

Drie op de vier jongeren (meestal jongeren tussen 10 en 12 jaar) beweert aan een volwassene verteld te hebben over het geweld op school. De oplossing waarmee de ouders of de school het vaakst mee op komen draven is het uitpraten.

Volgens Save the Children is ‘pestgedrag op school een vorm van geweld. Het kan grote gevolgen hebben voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van een persoon. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot zelfmoord.’

Pestgedrag is een verschijnsel dat ook buiten school voorkomt. Het kan overal voorkomen: in een park, op straat of op sociale media.

Save the Children heeft de bewuste enquête uitgebracht vlak voordat minister van Volksgezondheid en Sociaal Welzijn, Carmen Montón, haar plannen voor de komende regeerperiode uiteenzette voor het Spaanse parlement.

De organisatie dringt aan dat de regering zich aan haar belofte van een jaar geleden houdt. Zij kreeg de steun van alle parlementariërs toen ze beloofde binnen een jaar een wet in te stellen die alle geweld tegen kinderen zou tegengaan. Volgens Andrés Conde, algemeen directeur van Save the Children is dat voorstel vergeten. Hij voegt toe: “De kinderen kunnen niet meer wachten.”

Huiselijk geweld

Conde benadrukt de noodzaak om geweld tegen kinderen zichtbaar te maken. Dit type geweld is volgens hem verborgen. Alleen aan de vreselijkste gevallen, waarbij een kind doodgaat wordt enige aandacht besteed. Vorig jaar stierven acht kinderen als gevolg van huiselijk geweld. Ook werden vorig jaar vierentwintig kinderen wees toen hun moeder vermoord werd door haar (voormalig) partner. Geweld tegen vrouwen brengt onherstelbare psychologische schade aan bij kinderen. Geweld binnen het gezin komt vaak voor en is het schadelijkst voor kinderen omdat de geweldpleger juist de persoon is die het kind zou moeten beschermen. Bovendien neigen kinderen dit type geweld te normaliseren, waardoor zij zichzelf niet als slachtoffers zien.

Dit vind je misschien ook leuk